Joost Manusama voorgedragen als burgemeester Capelle aan den IJssel

10 July 2024, 07:49 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Frank de Roo
Joost Manusama.

De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heeft Joost Manusama voorgedragen als nieuwe kroonbenoemde burgemeester van Capelle aan den IJssel. De 59-jarige Manusama komt uit Krimpen aan den IJssel en is sinds 2019 chef van het politiedistrict Zeeland. Manusama wordt naar verwachting woensdag 25 september in Capelle aan den IJssel geïnstalleerd als burgemeester.

Joost Manusama MA, geboren in Leidschendam, studeerde Bestuurskunde en Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Een lange politiecarrière bracht hem in diverse functies naar onder meer Rotterdam, Rijswijk en Den Haag. Hij diende in Breda bij het Korps Landelijke Politiediensten en was Sectorhoofd Basis Politie Onderwijs bij de Politieacademie voordat hij in 2019 als hoogste baas in het politiedistrict Zeeland begon. Voor diverse woningcorporaties is Manusama als toezichthouder of lid van de Raad van Commissarissen actief. Tussen 1990 en 2002 was hij namens de VVD lid van de gemeenteraad van zijn woonplaats Krimpen aan den IJssel. Joost Manusama is getrouwd en vader van twee volwassen kinderen.

Vertrouwenscommissie

De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel maakte de voordracht bekend tijdens een openbare raadsvergadering op dinsdag 9 juli. De functie kwam vacant nadat burgemeester Peter Oskam in december vorig jaar vertrok om griffier van de Tweede Kamer te worden. Op de vacature voor burgemeester in Capelle reageerden zeventien sollicitanten, vijf vrouwen en twaalf mannen, tussen 33 en 59 jaar. Arwin van Buuren, voorzitter van de vertrouwenscommissie, is namens de gemeenteraad ‘blij en tevreden’. Hij beschrijft Manusama als een benaderbare en tegelijk stevige bestuurder. Een burgemeester met natuurlijk gezag, maar ook een verbinder in hart en nieren. 

Arwin van Buuren, voorzitter van de vertrouwenscommissie: “Met Joost Manusama hebben we als gemeenteraad de burgemeester gevonden die de perfecte match vormt met de drie trefwoorden van onze profielschets: ‘betrokken, verbindend, gezaghebbend’. Hij heeft overtuigend laten zien dat hij de burgervader is die Capelle zoekt: authentiek, doortastend en innemend. Iemand met heel veel ervaring in het domein van openbare orde en veiligheid, die er ook alles aan doet om tegenstellingen te overbruggen en te bouwen aan vertrouwen”.

Koninklijk Besluit

Met de aanbeveling van Joost Manusama door de gemeenteraad is de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet afgerond. De Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit, draagt de kandidaat voor bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarna volgt de benoeming via een Koninklijk Besluit. Joost Manusama wordt de opvolger van de huidige waarnemend burgemeester Cor Lamers. Naar verwachting wordt hij op woensdag 25 september a.s. geïnstalleerd als burgemeester door de nieuwe Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Wouter Kolff. Kolff start op 1 september als Commissaris. Hij volgt Jaap Smit op die met pensioen gaat.