In 2023: al 9 beschietingen en 23 aanslagen in Rotterdam

18 March 2023, 11:31 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
AS Media

Rotterdam werd de afgelopen maanden opgeschrikt door een groot aantal explosies. Dit jaar telde de politie al ruim dertig incidenten met "excessief geweld": 9 beschietingen en maar liefst 23 aanslagen met explosieven. Dit meldt de NOS. Vaak waren sociale huurwoningen doelwit. Rotterdamse corporaties zeggen dat de schade duizenden tot tienduizenden euro's per aanslag bedraagt.

Inderdaad zijn volgens de politie bijna alle aanslagen op een of andere manier te herleiden tot drugscriminaliteit. Burgemeester Aboutaleb wijt de recente geweldsgolf aan opsporingssucces in de haven. "Zo'n 60 procent van de cocaïne in de haven wordt onderschept. Dan gaan criminelen elkaar verwijten maken."

Daarbij zijn steeds vaker argeloze familieleden doelwit. "Wat je nu ziet, is dat ze iemand proberen te pakken door opa, oma, zus of tante te intimideren met aanslagen. Dat is buitengewoon kwalijk en gevaarlijk."

Met extra politiesurveillance, cameratoezicht en een speciaal rechercheteam probeert Rotterdam het geweld onder controle te krijgen. De laatste twee weken is het inderdaad rustig gebleven, maar burgemeester Aboutaleb houdt rekening met nieuwe aanslagen.


Door: NOS