Goedgevulde scheepshelling Koningspoort in Rotterdam

20 September 2023, 12:23 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Wie de Oude Haven in Rotterdam bezoekt kan er niet om heen, de prachtige historische scheepshelling Koningspoort die daar ligt sinds 1983. Deze scheepswerf was afkomstig van de opgeheven werf De Koningspoort in het Groningse Hoogkerk. Historische schepen tot 40 meter kunnen terecht op de Koningspoort voor onderhoud, reparatie en restauratie. In 2015 waren er problemen met de exploitatie van de werf door het Maritiem Museum Rotterdam, die zich toen terugtrok.

Een groep Rotterdamse scheepsrestauratoren heeft in 2017 de Stichting Tijdelijke Beheer Koningspoort (STBK) opgericht en daarmee de werf in bedrijf gehouden. Sinds 1 januari 2020 is de werf in handen van de Stichting Stadswerf Koningspoort (SWKP) en weer volop in bedrijf. De scheepshelling is de laatste jaren goed voorzien van orders en er liggen altijd schepen op of voor in afwachting van reparatie of onderhoud.

Op de helling ligt op dit moment ter onderhoud het motorvrachtschip Poolster, in 1927 gebouwd op de scheepswerf De Vooruitgang in Alphen aan de Rijn. Het schip kende in de loop der tijd meerdere eigenaren maar is thans eigendom van Museum Rotterdam en heeft een ligplek in de Wijnhaven. Op de voorgrond ligt in afwachting van onderhoud het ex Rijkswaterstaat vaartuig, politieschip RP2 (Bouwjaar:1943 Type: Bakdekkruiser). Dit schip heeft een interessant verleden en speelde een grote rol bij de watersnoodramp en in de Nederlandse film 'Zwartboek'.