GGD Rijnmond geeft geen coronabesmettingscijfers meer

5 October 2020, 00:33 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Stockfoto

De GGD in de regio Rotterdam-Rijnmond lijkt cijfermatig de toename van het aantal positief op Covid-19 geteste mensen niet meer de baas te kunnen. De dienst verwijst voor dag- dan wel weekcijfers noodgedwongen naar het RIVM. De officiële verklaring daarvoor luidt dat er gewerkt wordt aan het meest actuele beeld.  

Er zijn ook geen weektabellen meer. Een juiste vergelijking met de eerste uitbraakweken in maart van dit jaar en de maanden daarna, valt daardoor niet meer te maken. Heel lang kon dat wel en zag men exact hoeveel besmettingen er (bijvoorbeeld) in de derde week van april waren in Barendrecht (of in een van de andere veertien GGD-gemeenten van deze regio) en hoeveel in een week in augustus. Stijging of afname kwam hierdoor perfect in beeld. 

Sinds een maand levert de GGD die weekinfo niet meer. Het moest ineens naar veertiendaagse cijfers. Vervolgens ook naar weekcijfers. En nu naar: niks. De reden daarvoor is onbekend. En mocht men die info gaan herstellen, dan is de juiste vergelijkende lijn sinds maart – verdeeld over de vijftien GGD-gemeenten in dit regiogebied - finaal doorbroken en zijn de tabellen voor de mensen die deze in excel hebben bijgehouden niet meer te herstellen.