Drugsdealende agent uit Spijkenisse veroordeeld tot jaar cel

18 April 2024, 14:45 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Digitaal Dagblad
''Ja, ik gooide nitraatvuurwerk''

Een voormalig agent uit Spijkenisse is donderdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor onder meer betrokkenheid bij handel in drugs. De 60-jarige man is ook veroordeeld voor computervredebreuk en schending van zijn ambtsgeheim.

"De rechtbank tilt zwaar aan de schending van zijn ambtsgeheim. Hij heeft hiermee de integriteit van het politieapparaat schade aangebracht." De man werkte meer dan dertig jaar bij de politie, inmiddels is hij ontslagen.

De 42-jarige partner van de ex-agent heeft drie dagen in voorarrest gezeten en hoeft niet terug de cel in "door haar bijzondere persoonlijke omstandigheden". Ze heeft ernstige gezondheidsproblemen en waarschijnlijk nog maar enkele jaren te leven. De rechter legde haar daarom een celstraf van 720 dagen waarvan 717 dagen voorwaardelijk op. Een 48-jarige vriend, die de drugshandel met name zou hebben geregeld, is veroordeeld tot vijftien maanden cel waarvan drie voorwaardelijk.

Bij de woning van de voormalig agent en zijn vriendin hing een kluisje waar mensen geld in konden stoppen en vervolgens drugs eruit konden halen. "Het ging om een gewone woning, in een gewone woonwijk. En mensen wisten dat daar een agent woonde", zei de officier van justitie eerder deze maand tijdens de behandeling van de zaak. Alle drie hebben toegegeven dat ze in drugs hebben gehandeld. Ze vertelden de rechter veel spijt van te hebben. "Normvervaging", noemde de ex-agent zijn gedrag.

Tegen alle drie was een gevangenisstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist.


Door: ANP