Albrandswaards Dagblad | Door sloop van Tweebos komt eerste steen (1904) tevoorschijn
mainImage

Door sloop van Tweebos komt eerste steen (1904) tevoorschijn

22 juli 2021, 12:04 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De helaas onvermijdelijke sloop in de Tweebosbuurt is een aantal weken geleden begonnen. Los van de menselijke ellende dat dit met zich meebrengt zijn er soms ook aardigheden te melden. We meldden het eerder, een aantal unieke ornamenten en borstbeelden blijven gespaard en worden te zijner tijd verwerkt in de nieuwbouw.

Dat geldt ook voor de gevel van het huis van de tot voor kort strijdende mevrouw Pelger tegen die sloop, gelegen aan de Hilledijk. Mevrouw Pelger woonde in één van de oudste huizen in de Afrikaanderwijk en is inmiddels verhuisd.

Een buurman van mevrouw Pelger die zelf op het punt van verhuizen stond attendeerde Dagblad010 op de unieke eerste steen onder haar huis met de tekst 'De eerste steen gelegd door Magdalena Catharina Smit op den 28 september 1904'.

Hij vertelt een klein stukje over de historie van de Afrikaanderwijk die rond de eeuwwisseling 1900 is gebouwd en toen werd betrokken door de nieuwkomers van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden die gingen werken in de nieuw aangelegde havens op Zuid. Of deze steen bewaard gaat worden is nog onduidelijk, maar hij heeft zeker historische betekenis. 

Een Rotterdams museum zou er iets mee moeten doen.


Foto: LMOFOTO