Albrandswaards Dagblad | De Kuip op treurige wijze inzet van politiekspel
mainImage

De Kuip op treurige wijze inzet van politiekspel

26 november 2020, 17:25 uur
Rotterdam & Regio

door Jan D. Swart

De VVD in Rotterdam zal akkoord gaan met de invoering van de 30 kilometersnelheid in Rotterdam, te beginnen op gevaarlijke plekken. Aanvankelijk waren de liberalen mordicus tegen, maar zij zijn gezwicht op aandringen van (nota bene) hun bouwwethouder Kurvers. 

Een ingewikkeld politiek spel, maar de 30 kilometer-motie van PvdA-raadslid Tak leek het zonder de VVD niet te gaan halen. Daarop verzon Tak het volgende. Hij vroeg de elf stemmen van Leefbaar Rotterdam en zou dan in ruil voor hun medewerking zorgen dat de PvdA vijf stemmen beschikbaar stelde aan de wens van Leefbaar om de financiën rond het nieuwe stadion gecheckt te krijgen. 

Toen de VVD dit hoorde is er razendsnel telefonisch contact geweest – niet alleen met de PvdA, maar ook met hun bouwwethouder – met als resultaat dat de geschrokken VVD alsnog mee tekende met het 30 km-voorstel. Immers, liberaal raadslid Verheij moet er niet aan denken dat de bouw van het nieuwe stadion in het zicht van de haven niet zou doorgaan. 

Dat betekende in dat spel dat de PvdA op slag Leefbaar niet meer nodig had voor het zachtjes autorijden en de PvdA vervolgens de wethouders Kurvers (VVD) en Van Gils (D66), die nieuwbouw willen, ook niet meer hoefde lastig te vallen door plotseling achter op het zadel van Leefbaar te springen. Want: zo lopen de hazen in de politiek. Zaken worden tegenelkaar opgeofferd. 

Het versneld binnenhalen van het bestemmingplan Feyenoord City op 17 december betekent dat de potentiële investeerders in het nieuwe stadion zich gesterkt zullen voelen bij de gedachte: de gemeente is binnen. Zij zullen dus nu makkelijker toehappen, wetende dat hun 7% rente gegarandeerd is door de gemeente nu Feyenoord potjelos is.

Daarmee gaat de gemeente Rotterdam toch meer uitgeven dan de 40 miljoen toegezegde aandelen. Hoe zich dat verhoudt met de basisregels in de Position Paper zal de Rekenkamer moeten beoordelen.