Albrandswaards Dagblad | AIVD mag havenpersoneel niet screenen
mainImage

AIVD mag havenpersoneel niet screenen

Links: raadslid Hoogwerf
21 februari 2021, 13:48 uur
Rotterdam & Regio

Er komt geen onderzoek naar de mogelijkheid om mensen met vertrouwensfuncties in de haven aan een AIVD-screening te onderwerpen. Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf - kandidaat Tweede Kamerlid bij Code Oranje - wilde op die manier controlecapaciteit en inzet op een vergelijkbaar beveiligingsniveau brengen als organisaties zoals kerncentrales en Schiphol. Maar het complete linkse blok binnen de gemeenteraad van Rotterdam was er tegen.

‘’Er zijn veel functies in de haven waarbij het voor medewerkers moeilijk is om weerstand te bieden tegen verleiding, waardoor zij een doelwit kunnen worden voor afpersing’’, gaf Hoogwerf als toelichting voor haar voorstel. ‘’In de haven in Rotterdam zijn er minder dan honderd gescreend. In tegenstelling tot Schiphol waar achter de douane werkelijk iedereen gescreend is.’’

Leefbaar-raadslid Hoogwerf kreeg van coalitiekant zelfs steun van de VVD en het CDA en vanaf de oppositievleugel applaudiseerde ook de SP. Maar verder waren alle linkse partijen kennelijk erg huiverig voor deze preventieve controle.