Albrandswaards Dagblad | 90.000 stempotloden worden kunstwerk
mainImage

90.000 stempotloden worden kunstwerk

3 maart 2021, 15:16 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

De rode stempotloodjes uit het stemhokje krijgen na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart een nieuwe bestemming. De gemeente Rotterdam wil 90.000 stempotloodjes verzamelen voor een kunstwerk over laaggeletterdheid.

''Een potlood staat voor één Rotterdammer die moeite heeft met schrijven of lezen'', zegt taalwethouder Judith Bokhove. ''In verband met corona krijgt iedereen die stemt een schoon, nieuw potlood. En we vragen stemmers die potloden in te leveren voor het kunstwerk. Zo is ook iedereen die gaat stemmen zich bewust van de grote groep in onze stad. En iedereen draagt een steentje bij aan het kunstwerk. Zo pakken we ook laaggeletterdheid aan, iedereen kan helpen.''

In ieder stemhokje staat een speciale doos waarin Rotterdammers het stempotlood kunnen weggeven voor het kunstwerk. De stempotloden gaan naar de Rotterdamse kunstenaar Christine Saalfeld. Zij won de ontwerpopdracht van de gemeente voor een kunstwerk dat aandacht geeft aan laaggeletterdheid. Saalfeld bedacht een zogeheten Talascoop, een telescoop gemaakt van reusachtige pennen, op een sokkel die bestaat uit 90.000 potloodjes.

''Een telescoop geeft je de mogelijkheid om verder te kijken. Dat geldt ook voor goed kunnen lezen en schrijven. Taal brengt je verder'', zegt Saalfeld. De Talascoop wordt naar verwachting in september onthuld. Waar het wordt tentoongesteld, is nog niet bekend. Het kunstwerk van 90.000 stempotloden is onderdeel van het Jaar van Taal 2021. Gedurende dit jaar vraagt wethouder Bokhove permanent aandacht voor laaggeletterdheid. De Talascoop blijft ook na het Jaar van de Taal zichtbaar in de stad.


Foto: Digitaal Dagblad