Albrandswaards Dagblad | Twijfels over parkeerdruk nieuwbouwproject

Twijfels over parkeerdruk nieuwbouwproject

mainImage

Verdeeld over verschillende fases is er sinds 1999 gewerkt aan de revitalisering van het centrum van Poortugaal. Er rest nog één deelplan, de Emmastraat. Om de realisatie van deze laatste fase mogelijk te maken, ligt er inmiddels een bestemmingsplan. Gisteren werd dat besproken in de commissie Ruimte. Op maandag 4 maart komt het onderwerp als bespreekstuk terug op de agenda van de gemeenteraad.

Wethouder Bas Boender: “Het is goed voor Poortugaal dat er nu een mooi plan ligt. Dit plan, dat de door vaststelling van het bestemmingsplan Poortugaal centrum-Emmastraat kan worden gerealiseerd, maakt het centrum af. Het vormt als het ware het laatste stukje van de puzzel.’’

Het deelgebied Emmastraat lig ten westen van de Waalstraat. Op deze plek stond vroeger de Rabobank (Emmastraat 44). In november 2015 heeft de gemeente Albrandswaard een prijsvraag voor de ontwikkeling van dit deelgebied gehouden. De winnaar van deze prijsvraag is Kavel Vastgoed BV uit Rijswijk. Het bouwplan van deze projectontwikkelaar voorziet op de benedenverdieping in de vestiging van een gezondheidscentrum (huisarts, apotheek en andere zorgfuncties aan de zijde van de Waalstraat) en commerciële ruimten. Hier bovenop komen 26 (koop)appartementen.

Veel vragen van de diverse partijen betroffen gisterenavond de behoefte aan meer winkelruimte in Poortugaal, zeker gezien het feit dat er daar al enige tijd ook reeds bestaande winkelpanden leeg staan. Maar volgens wethouder Boender is er zeker belangstelling voor deze nieuwe winkelruimten.

Daarnaast ging het, strijk en zet bij nieuwbouwprojecten in Albrandswaard, over de parkeerdruk. Na de beantwoording van de wethouder van diverse vragen hierover stelde de NAP: “Het ontbreekt dus aan de juiste cijfers over het parkeren; alweer.’’ De PvdA sprak over het veranderen van de spelregels tijdens de wedstrijd. “Als we dit zo doen dan hebben we nergens parkeerproblemen.’’ De ChristenUnie/SGP: “Worden we nu voor de gek gehouden of niet?’’.

Verder concludeerden diverse partijen dat het toch ‘wel jammer’ is dat dit nu al het derde nieuwbouwproject op rij is dat gerealiseerd wordt zonder sociale woningbouw. Verder waren er twijfels over de ruimte die de Plus supermarkt nog zou hebben ten aanzien van de bevoorrading met vrachtwagens. En wethouder Boender werd op het hart gebonden om de participatie van de omwonenden goed in de gaten te houden.

Een positief geluid kwam er van Hans den Ouden die vooraf insprak namens de Poortugaalse winkeliersvereniging. “Ik ben blij dat zo’n troosteloos stukje grond in het centrum van ons dorp nu eindelijk ontwikkeld gaat worden. Ook ben ik blij met komst van appartementen en winkels. Daar is behoefte aan, ook voor de doorstroming, en het is een meerwaarde voor het dorp. En er ontstaat nu een plein. Een plein waarop je graag moet willen verblijven. Dat is goed voor de sociale cohesie en ook dat juichen wij toe.’’