Realisatie woningen in APL-gebouw weer stapje dichterbij

14 November 2018, 11:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Realisatie woningen in APL-gebouw weer stapje dichterbij

Het marktinitiatief voor het APL-gebouw in Rhoon kan verder. Maandagavond debatteerde de Albrandswaardse gemeenteraad erover en uiteindelijk stemde alleen GroenLinks tegen. ,,Een principiële keuze’’, aldus fractievoorzitter James Scharink.

Lange tijd leek het erop dat vooral de NAP het voorstel niet zou ondersteunen. Richard Steger van deze partij maakte zich tijdens het debat met name druk om het feit dat er binnen het plan geen ruimte is voor sociale woningbouw. En ook EVA wilde vooraf van wethouder Boender weten of hij daarover nog contact had gehad met de ontwikkelaar omdat daarom in het Beraad & Advies van 30 oktober was gevraagd.

Wethouder Boender: ,,Inderdaad. En uit dat gesprek bleek dat de ontwikkelaar zich aan de in 2017 afgesproken kaders heeft gehouden. Dat waren levensloopbestendig bouwen, zorgen dat het parkeren geheel op eigen terrein uitgevoerd kan worden en ook het beeldkwaliteitsplan is aangepast. De huurwoningen die er komen zijn net boven de sociale grens ontworpen; net boven de 712 euro per maand.’’

Richard Steger: ,,Is er na het vorige overleg hierover nog contact geweest tussen gemeente, ontwikkelaar en een woningbouwvereniging om te kijken of er hier nog sociale woningbouw mogelijk is?’’ Boender: ,,Ik heb contact gehad met de gemeente en de ontwikkelaar. Of hij nog contact heeft gehad met de woningbouwvereniging weet ik  niet.’’

Met name GroenLinks en de NAP bleven er tijdens het debat hameren op het feit dat er in Albrandswaard een Woonvisie is vastgesteld waarin staat dat er bij nieuwe projecten 30% sociale woningbouw gerealiseerd dient te worden. Bovendien is er tijdens de begrotingsraad van 5 november nog een motie aangenomen met dezelfde strekking. ,,Een gemiste kans’’, aldus Scharink.

Richard Steger vroeg de raad dan ook om nog even een maand te wachten met het vaststellen van dit initiatief. Een maand waarin wellicht nog ruimte gevonden zou kunnen worden voor sociale woningbouw in dit plan. Daar kreeg hij echter geen meerderheid voor. Met name vanwege het feit dat een overheid, vooral ook om toekomstige ontwikkelingen niet te dwarsbomen, zich betrouwbaar moet tonen richting projectontwikkelaars. En de ontwikkelaar heeft dit plan in de loop van het proces al een keer aangepast aan de wensen van de raad.

,,Bovendien zijn deze woningen al goedkoper dan vergelijkbare woningen in bijvoorbeeld Rotterdam. Dat scheelt al gauw 160 euro per maand’’, aldus Eric van der klooster van de VVD. Goudriaan van het CDA: ,,Dit is een zorgvuldig proces geweest en wij zij er blij mee. Maar bij nieuwe initiatieven moet er zeker wel rekening gehouden worden met die eis van 30%.’’

Uiteindelijk kreeg het voorstel dus een heel ruime meerderheid. Dat betekent dat er verder kan worden gegaan met het initiatief tot het ontwikkelen van 44 woningen in het inmiddels geruime tijd leegstaande kantoorgebouw aan de Stationsstraat in Rhoon.