Gemeenteraad nog niet uit het afvalbeleid

20 March 2019, 16:02 uur
Politiek
mainImage

De commissie Ruimte boog zich afgelopen maandag over het beleidsplan Afval en Grondstoffen 2019-2023. Het Albrandswaardse college vroeg de raadsleden om in te stemmen met de invoering van variant 4 en om hier 1.764.000 euro voor beschikbaar te stellen.

In variant 4 gaat het om nascheiding van pmd (plastic verpakkingen, metaal (blik) en drankenkartons) vanaf 2020, het met minicontainers aan huis inzamelen van gft (groente fruit en tuinafval) en opk (oud papier en karton) in de laagbouw, bij de hoogbouw zal hiertoe maatwerk plaatsvinden, restafval wordt bij 97 nog door de gehele gemeente te plaatsen ondergrondse containers ingezameld die voor iedere Albrandswaarder in principe altijd binnen ongeveer 200 meter lopen te bereiken moeten zijn en bewoners betalen vooraf voor het restafval dat ze aanbieden.

De plannen van het college riepen ook nogal wat vragen en op- en aanmerkingen op. Zo vonden diverse partijen de investering wel erg hoog, zeker voor een plan waarbij veel aannames zijn ingebouwd, en de inbreng van de burger wel erg laag bij dit voorstel. Verder vroegen sommigen zich af of de verenigingen en instellingen die oud papier ophalen er wel blij mee zouden zijn. Met name de ChristenUnie/SGP fractie vond de afstand tot de bakken, 150 tot 250 meter, zeker voor ouderen en andere kwetsbare groepen, erg lang.

De NAP benadrukte het feit dat er, wanneer de containers vol zijn, heel vaak afval naast de bakken geplaatst wordt en of daar wel op te handhaven is. Daarnaast wilde het CDA nog wat weten over de kosten; waarom er in financieel opzicht geen onderscheid gemaakt gaat worden tussen huishoudens met kleine en die met grote gezinnen bij een vaste hoeveelheid van 104 zakken (2 per week) restafval per jaar. En de PvdA wees er fijntjes op dat Albrandswaard ook in de huidige situatie al een hoog scheidingspercentage heeft. EVA vond de status quo, ieder huis een groene en een grijze (en eventueel een blauwe) kliko, dan ook zeker nog het overwegen waard. Met name omdat het plaatsen van 97 ondergrondse containers voor zoveel geld (en waar moeten ze komen) een onomkeerbaar feit zal zijn. En ook de VVD fractie is er nog niet wat het zal gaan worden.

Volgens wethouder Heezen is het allemaal echter noodzakelijk om aan de VANG (Van Afval Naar Grondstof) norm te gaan voldoen. Bovendien heeft hij er wel vertrouwen in dat er een soort sociale controle ontstaat op het plaatsen van afval naast de bakken. En voor mensen die bijvoorbeeld vanwege incontinentie extra veel afval hebben, kan er iets geregeld worden, aldus Heezen. Daarnaast vindt hij samen optrekken in BAR-verband noodzakelijk. Maar of Ridderkerk voor dezelfde variant zal kiezen, is nog onzeker. Vooraf betalen voor die 104 zakken die ieder gezin naar de ondergrondse container mag brengen, schijnt in psychologisch verband wel handig te zijn. Dan krijg je aan het eind van het jaar wellicht nog geld terug. Wanneer er per zak betaald zou moeten worden, geeft dat de burger een veel onaangenamer gevoel.

De discussie gaat in de raadsvergadering van 1 april nog even door.