Albrandswaard wil duurzamer worden

20 February 2019, 10:39 uur
Politiek
mainImage

Albrandswaard wil zich inzetten om een duurzame gemeente te worden die verantwoord omgaat met afval en grondstoffen. Het college komt daarom met een voorstel voor een nieuw beleidsplan rondom dit thema.

Grondstoffen worden schaarser en afvalverwerking wordt steeds duurder. Ook heeft de rijksoverheid in 2018 bepaald dat er in 2020 nog maar maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar mag worden ingezameld; in 2050 moet dat zijn teruggebracht naar nul kilo. Om dit besluit kracht bij te zetten, wordt extra belasting geheven op restafval dat wordt verbrand of gestort.

Portefeuillehouder Martijn Heezen: “Het moet echt anders. Als we nu niet ingrijpen is afvalinzameling straks onbetaalbaar. Los daarvan is het ook nog eens een enorme verspilling om zoveel bruikbare grondstoffen gewoon weg te gooien. Niet alleen als gemeente, maar ook als inwoners moeten we onze verantwoordelijkheid gaan nemen.’’

De afgelopen tijd heeft de gemeente verschillende mogelijkheden bekeken om het scheiden en inzamelen van afval te verbeteren. Ook is uitgezocht wat die verschillende varianten kosten. Dat heeft geleid tot een voorstel waarin de nadruk ligt op zoveel mogelijk grondstoffen gescheiden in te zamelen om daarmee de hoeveelheid restafval drastisch te beperken. Deze ambitie gaat hand in hand met de goedkoopste variant waardoor de afvalvalstoffenheffing minder hard hoeft te stijgen.

Om één en andere te realiseren stelt het college voor om onder meer de volgende maatregelen te nemen. Vanaf 2020 plastic, metaal en drankkartons na-scheiden. Hierdoor vermindert de hoeveelheid restafval en het geeft minder vervuiling in de openbare ruimte. Glas, textiel, oud papier (inclusief karton) en gft scheiden aan de bron; bij de mensen thuis dus. Restafval gaan inzamelen via ondergrondse containers die op loopafstand in de wijken staan. En samen optrekken met Barendrecht en Ridderkerk.

Daarnaast staat er in het voorstel dat het college meer wil gaan inzetten op educatie, ruimere mogelijkheden voor het inleveren van grof huishoudelijk afval bij het afval-brengstation, samenwerking met inwoners (bijvoorbeeld bij de aanpak van zwerfvuil) en op communicatie (motiveren, stimuleren en enthousiasmeren). 

Om zich te oriënteren sprak de gemeenteraad maandag al een eerste keer over het voorstel van het college. Volgende maand, op 18 maart, staat het onderwerp opnieuw op de agenda van een Beraad & Advies bijeenkomst. Daarna gaat het voor een besluit naar de raad die het op 1 april zal behandelen.

Voor inwoners staat op 14 maart nog een inloopbijeenkomst gepland. Tijdens deze inloop krijgen zij informatie over het voorstel en is er gelegenheid om vragen te stellen. Deze bijeenkomst is in het gemeentehuis aan de Hofhoek. Iedereen is welkom om tussen 19.30 en 21.00 uur binnen te lopen.