Albrandswaards Dagblad | Rotterdam plust 13 miljoen aan parkeeropbrengsten

Rotterdam plust 13 miljoen aan parkeeropbrengsten

mainImage

De gemeente Rotterdam zal dit jaar waarschijnlijk 13 miljoen euro extra verdienen aan de opbrengsten uit parkeergelden. Die berekening maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar Rotterdam vorig jaar nog 106 miljoen euro verdiende aan betaald parkeren, zal dat in 2020 doorgroeien naar bijna 120 miljoen euro. 

In een aantal zones, zoals in Kralingen, is het tarief voor betaald parkeren dit jaar verhoogd. Men betaalt daar nu het zogenoemde 'tussentarief' om zodoende de parkeerdruk in woonwijken te reduceren. Ook zijn er meer betaalde zones bijgekomen waar voorheen nog gratis geparkeerd kon worden, zoals op het Noordereiland. 

In heel Nederland is er overigens een stijging in opbrengsten gaande: de opbrengst van de parkeerheffingen stijgt in 2020 naar verwachting met 9,6 procent tot ruim 1,0 miljard euro. Hoofdstad Amsterdam plust nog meer: 39 miljoen euro. In Den Haag kan men 12 miljoen euro extra verwachten.

De drie steden samen brengen bijna een derde van alle gemeentelijke parkeergelden op. Voor Amsterdam vormen de parkeergelden een belangrijke inkomstenbron. Voor heel Nederland maken de parkeergelden nog geen 10 procent uit van de begrote inkomsten uit gemeentelijke heffingen, voor de hoofdstad is dit bijna 31 procent.


Foto: Gemeente Rotterdam