Albrandswaards Dagblad | Maastunnel 3 weken dicht in beide richtingen

Maastunnel 3 weken dicht in beide richtingen

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Voordat de Maastunnel opengaat, is het nodig om de tunnel drie weken in beide richtingen te sluiten. Vanaf zondag 28 juli 13.00 uur tot maandag 19 augustus 06.00 uur is de tunnel in beide richtingen dicht voor autoverkeer. Vanaf maandag 19 augustus 06.00 uur is de tunnel weer helemaal open. 
 
In de laatste drie weken wordt er nog hard gewerkt. De tijdelijke ventilatoren in de werkbuis worden ontmanteld en de veiligheidssystemen worden nog een laatste keer getest, denk bijvoorbeeld aan camera’s en vluchtdeuren. De laatste hand wordt gelegd aan de hoogtedetectie en de verkeerslussen in de weg. Daarnaast wordt de tunnel ook helemaal schoongemaakt. 

Een belangrijk moment tijdens deze sluiting is de ESIT op 14 augustus. Dit is de End Site Integration Test. Dan wordt er een grote oefening gedaan. Er wordt bekeken of alle systemen goed samenwerken, procedures goed werken en of iedereen zijn of haar rol goed vervult.

''Er is dit jaar langer nodig, omdat we niet een maar twee tunnelbuizen open moeten stellen. Dat is dus dubbel zo veel werk. Daarnaast mag de tunnel pas open als de openstellingsvergunning is getekend. Dat is een formeel proces waarbij aan allerlei regels voldaan moet worden'', valt te lezen op de site van de Maastunnel.

''We zetten extra verkeersregelaars in tijdens de dubbele sluiting. Mobiele teams aan de Noord en Zuidkant monitoren het verkeer. Niet alleen op de omleidingsroutes, maar ook op kritische punten, zodat ze direct kunnen ingrijpen wanneer dit nodig is.''

Als je niet in het centrum moet zijn, rijd dan via de Beneluxtunnel of Van Brienenoordbrug, zo luidt het advies. 


Foto: Digitaal Dagblad