Albrandswaards Dagblad | Autovrijcentrum in Kerstmaand pas in 2020?

Autovrijcentrum in Kerstmaand pas in 2020?

mainImage

Een autovrij stadscentrum van Rotterdam gedurende de periode van 1 december tot en met 7 januari – naar het voorbeeld van de beroemde straat Gran Via in Madrid – is als experimenteel project in 2019 niet haalbaar. Dat heeft mobiliteitswethouder Bokhove laten weten aan de zes linkse partijen in de gemeenteraad, die dit voorstel hadden uitgewerkt op basis van ‘’de verbluffende Spaanse uitkomsten’’.

Judith Bokhove vindt het voorstel wel ‘’interessant’’, maar beseft dat het een zorgvuldig proces is waarbij de ondernemers betrokken moeten worden. Ook staat het haar nog niet helder voor de geest welk gebied in het centrum hiervoor in aanmerking zou kunnen komen. Dat gaat ze nu samen met haar collega-wethouder Barbare Kathmann (Economie) onderzoeken. De effecten voor een dergelijk experiment zullen – als het eenmaal zover is en dat zou 2020 kunnen zijn – worden geëvalueerd op luchtkwaliteit, economische effecten en beleving van bezoekers en bewoners.

‘’De luchtvervuiling in het centrum van Madrid nam af met 71% af. Uitgaven van bezoekers in winkels, restaurants en hotels stegen met 9,5%. En de straat werd het toneel van voetbaltoernooitjes, spelende kinderen en eetstalletjes’’, aldus de initiatiefnemers GroenLinks, D66, PvdD, 50Plus, CU-SGP en SP.