'Wisselend financieel beleid risicovol voor de rechtsstaat'

5 May 2021, 20:41 uur
Lokaal
mainImage

De rechtsstaat van Nederland is enigszins in het geding geraakt door 'financieel wisselend beleid' bij de politie, het openbaar ministerie en de Rechtspraak. Dat is de conclusie uit het onderzoek Continuïteit, die was uitgevoerd dankzij een eerder aangenomen motie in de Eerste Kamer. Volgens het rapport is het wisselend beleid 'enorm risicovol' voor de rechtsstaat. De afgelopen tien jaar kregen de partijen vanuit de overheid minder geld en daardoor hebben zij veel moeten bezuinigen. Ook is in het onderzoek gekeken naar 'de fluctuatie van de begrotingen in de afgelopen tien jaar'.

Financiering politie
Volgens de korpsleiding van politie komen veel van de huidige problemen neer op het ontbreken van duurzame financiering: “Wat de politie nodig heeft is dat er veel meer naar de lange termijn wordt gekeken. We kunnen het ons niet permitteren om dan weer te moeten krimpen en dan weer te groeien. Het WODC wijst er terecht op dat hierdoor risico’s ontstaan in de kwaliteit van het werk. Met een stabiel groeipad voor de uitgaven kunnen we evenwichtig en duurzaam investeren in zowel goede mensen en als in (digitale) middelen.”

Stabiliteit
De politie, het OM en de Rechtspraak vragen de politiek al langer te zorgen voor een stabiele, robuuste financiering van de rechtsstaat. Naast stabiliteit is volgens hen fors meer geld nodig. Deze oproep wordt gesteund door de burgemeesters.