Wethouder Mieke van Ginkel van de gemeente Albrandswaard komt geregeld met haar eigen weekjournaal. Ditmaal staat zij stil bij de bijdrage aan jeugdzorg op lokaal niveau.
De jeugdzorg staat immers landelijk gezien al langere tijd onder druk, maar in samenwerking met welzijnsorganisaties heeft Van Ginkel wel enkele 'succesjes' behaald. "Ik mocht maar één aspect noemen. Best een uitdaging, want ik ben trots op veel aspecten die we met elkaar hebben bereikt. Ik ben in ieder geval trots op mijn inzet voor jeugdzorg en op de gezamenlijke lobby voor de erkenning van wat gemeenten al lang in koor roepen, namelijk dat ze al jaren veel te weinig geld krijgen voor het organiseren van de jeugdzorg met bijbehorende grote nadelige gevolgen. Ze namen de taak in 2015 over van het rijk en (deels) de provincies, maar dat ging met een flinke bezuiniging gepaard. Sindsdien nam de vraag naar zorg onder jongeren bovendien niet af, zoals gehoopt en gedacht, maar juist toe. Ook werd de zorg per kind niet goedkoper maar duurder."
Maar er lijkt meer verandering op komst in deze kwestie. "Lokale overheden komen daardoor jaarlijks 1,6- tot 1,8 miljard euro tekort, bleek in december uit onderzoek in opdracht van de betrokken ministeries (Volksgezondheid, Financiën en Binnenlandse zaken) en de VNG. Het resultaat is dat een groot deel van de gemeenten zuchten onder de tekorten. Bezuinigingen op ander publieke voorzieningen, van zwembaden tot groenonderhoud, zijn inmiddels eerder regel dan uitzondering. Ook worden de lokale lasten verhoogd. Daar komt nu mogelijk verandering in. Het kabinet moet gemeenten de komende jaren miljarden euro’s extra overmaken voor de bekostiging van de jeugdzorg." De wethouder kijikt dan ook licht optimistisch naar de toekomst. : Voorzichtig optimisme over de toekomst diende zich aan en zorgde voor meer positiviteit." Wilt u daarover meepraten of over andere zaken, dat kan altijd. Maak een afspraak via Martine van Leeuwen [email protected].