De meeste leerlingen van groep 8 van de Don Bosco school komen lopend of op de fiets naar school. Top, vindt wethouder Martijn Heezen. Want zo leren de kinderen omgaan in het (drukke) verkeer. Daarbij is het goed voor de gezondheid én het milieu. De wethouder bracht afgelopen donderdag een bezoek aan de Don Bosco school in het kader van de Schoolbrengweek*.
De wethouder ging deze ochtend met de kinderen van groep 8 in gesprek over het belang van fietsen of lopen naar school. De kinderen reageerden enthousiast op de vragen van de wethouder. Een ander belangrijk punt dat die ochtend werd aangestipt, is de verkeersveiligheid rondom de school. In de ochtend en middag is het erg druk rondom de school aan de Havendam. De gemeente heeft de afgelopen jaren al aanpassingen gedaan (onder andere P&R en parkeerplaatsen aan de andere kant van de dijk), maar tegen de drukte is weinig te doen. Heezen: ,,Dat is nu eenmaal een gegeven. Er zitten veel kinderen op de Don Bosco. Maar feit blijft wel dat ouders zich moeten houden aan de aangewezen plekken om hun kind af te zetten als zij met de auto komen. Dat scheelt al.”
‘De verkeersveiligheid voor onze kinderen staat voorop’
,,We moeten af van deze verkeersonveiligheid bij de scholen in Albrandswaard. We zijn nu bij scholen aan het bekijken waar het onveilig is voor onze kinderen en waar we de verkeersproblemen nog eens onder de aandacht kunnen brengen. Dit probleem kunnen wij alleen samen met de scholen en de ouders oplossen. Bij alle scholen staan duidelijke stop- en parkeerborden. Ik roep dan ook alle ‘naar schoolbrengers’ op om de verkeersregels die gelden te volgen en misschien wat meer de fiets te pakken of te lopen naar school. De verkeersveiligheid voor onze kinderen staat voorop”, aldus de wethouder. Jaarlijks organiseert SCHOOL op SEEF* in de derde week van september de Schoolbrengweek. Maar natuurlijk kunnen scholen de week ook op een ander moment organiseren of zelfs enkele keren per jaar herhalen.
Lopen of fietsen naar school
Tijdens de Schoolbrengweek roepen scholen de ouders en leerlingen op om zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school te gaan.
Gedragsverandering
Dingen die we doen, doen we vaak uit gewoonte. Met de Schoolbrengweek laat u ouders nadenken over hun keuze in mobiliteit. Door hen op te roepen om lopend of op de fiets te komen, ervaren ouders vaak dat dit eigenlijk een heel goed alternatief is. Natuurlijk spelen factoren als de reisafstand, het door moeten naar werk, de beleving van verkeersveiligheid of het weer een rol bij de vervoerskeuze. Maar wist u dat:
- 90% van alle leerlingen binnen een straal van 1 kilometer van de school
woont;
- Slechts 10% van alle autoritten een woon-werk rit is;
- Ouders aangeven dat zij veiligheid en verkeersopvoeding belangrijke onderwerpen vinden. Echter schiet het bewust en actief bezig zijn met hun kind in het verkeer er regelmatig bij in. Kinderen lopen daardoor ervaring mis.