Waterschap:'Droogte en blauwalg aanwezig'

24 July 2022, 19:01 uur
Lokaal
mainImage
Hollandse Delta/PR

Afgelopen week viel er wat regen. Deze regen was echter niet genoeg om de gevolgen van de langdurige droogte te verdrijven. En ook de komende tijd zijn de vooruitzichten dat het warm en droog blijft. Met het stijgen van de temperatuur kan blauwalg ontstaan. Maar wat is dat eigenlijk? Het Waterschap Hollandse Delta licht inwoners uit hun gebied, waaronder in Nissewaard en Albrandswaard, in.

Giftig voor mens en dier
Blauwalgen zijn bacteriën. De soorten die de meeste waterkwaliteitsproblemen geven komen vooral voor in de bovenste waterlaag. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien (algenbloei). Hierbij ontstaan drijflagen. Deze drijflagen kunnen giftig zijn voor mens en dier. Een hond kan ziek worden, als hij water met blauwalg binnen krijgt. Blauwalg kun je herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water. Indien blauwalg wordt aangetroffen kan het waterschap proberen de sloot of singel door te spoelen met schoon water. Dit is echter niet altijd mogelijk.

Checken op blauwalg
Zwemmen in buitenwater raden wij alleen aan in officiële zwemwaterlocaties. Daar wordt het water gecontroleerd. Check altijd de kwaliteit via www.zwemwater.nl of download de Zwemwater App. Blauwalg kan altijd optreden. Kijk dus ook zelf goed naar het water, voordat u gaat zwemmen. Ziet u blauwalg? meldt u dat dan via het waterschapsloket tel 0900-2005005 of per email [email protected].