Afgelopen maandag organiseerde de gemeente Albrandswaard voor de derde keer de Vrijheidsmaaltijd, een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In ’t Centrum in Rhoon kwamen in totaal vijftig inwoners bijeen om met elkaar in gesprek te gaan over het belang van vrijheid, zo laat de gemeente weten.
"De Vrijheidsmaaltijd biedt ruimte voor ontmoeting en reflectie aan de eettafel. In een informele setting gaan deelnemers met elkaar in gesprek over vrijheid, onvrijheid en samenleven – thema’s die in het dagelijks leven niet altijd vanzelfsprekend ter sprake komen", geeft zij aan.
Burgemeester Jolanda de Witte heette de aanwezigen welkom en stond stil bij tachtig jaar vrijheid: “Tachtig jaar geleden kwam er in Nederland een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien leven we in vrijheid. Maar die vrijheid vraagt om blijvende aandacht en inzet. In een wereld waar oorlog, onrust en polarisatie nog altijd aanwezig zijn, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven over wat vrijheid voor ieder van ons betekent. De Vrijheidsmaaltijd biedt ruimte voor mooie ontmoetingen en gesprekken.”
Vrijheidssoep
Tijdens de maaltijd werd de speciale Vrijheidssoep geserveerd: een minestrone met boerenkool en witte bonen, ontwikkeld door foodjournalist en presentatrice Jet van Nieuwkerk. Zij stelde het recept samen met haar oma, Jeanne van Munster, op verzoek van het Nationaal Comité.