Volkspartij en VOOR Nissewaard duiken in dossier Barnisse

30 September 2021, 16:25 uur
Lokaal
mainImage

De lokale politieke partijen Volkspartij en VOOR Nissewaard hebben zich de afgelopen weken gestort op het 'dossier Barnisse' binnen de gemeente Nissewaard. Volgens de partijen is daarbij het thema 'belangenverstrengeling' het vertrekpunt.

Barnisse

Barnisse is een nieuwe horeca-onderneming in het Bernissegebied sinds deze zomer. Één van de eigenaren is de echgenote van wethouder Martijn Hamerslag (ONS). Voor deze twee partijen riekt dit naar 'belangenverstrengeling'. "Samen met Peter van der Velden van de Volkspartij Nissewaard is VOOR Nissewaard in dit dossier gedoken om de eventuele schijn van belangenverstrengeling te onderzoeken. Met name de keuze voor deze ondernemer, de afwegingen, afwijzing van andere gegadigden, de volgorde van gebeurtenissen en gemaakte (financiële) afspraken roept vragen op," stelt VOOR Nissewaard, dat komende maart voor het eerst meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen, online. "Laten wij voorop stellen dat het ons absoluut niet te doen is om de wethouder en zijn naasten te beschadigen en dat ook wij een voorstander zijn van een gezellige extra horecagelegenheid in het Bernissegebied."

Schijn'
Alleen denkt VOOR Nissewaard dat de schijn van belangenverstrengeling' moet worden voorkomen. "Wij zijn echter wel van mening dat elke (schijn van) belangenverstrengeling in de politiek moet worden voorkomen. En in dit dossier gaan er te veel rode vlaggen omhoog," verklaart de partij. "Er zijn te veel "onhandigheden" om ook deze zaak weer in de beruchte achterkamertjes af te handelen." De feiten volgens VOOR Nissewaard zijn: een wethouder (die tevens in het dagelijks bestuur van het recreatieschap zit red.), een nauwe relatie van deze wethouder (die later zijn vrouw blijkt te zijn en inmiddels eigenaresse van Barnisse red.) en een hooggeplaatste ambtenaar op de afdeling die gaat over omgevingsvergunningen in Nissewaard (die inmiddels ook eigenaresse van Barnisse is red.). Daarnaast nog een wethouder én partijgenoot van de wethouder die deze portefeuille over heeft genomen. "Je zou denken dat er, met zoveel "onhandigheden", er bij meer (oppositie)partijen ook een lichtje  gaat branden. Zij hebben tenslotte altijd het hoogste woord als het gaat om integriteit, transparantie en tegen gaan van belangenverstrengeling. Helaas blijft het licht uit. Waarschijnlijk in de hoop dat zij na de verkiezingen nog een kans maken op een plaatsje in de coalitie."

Eerlijk bestuur

VOOR Nissewaard is zelf voor een transparant gemeente- en vergunningenbeleid. Daar lijkt het volgens hen in dit dossier niet echt op. "Door dit soort ondoorzichtige praktijken is het niet gek dat inwoners het vertrouwen in de politiek kwijtraken. Soms krijg je het gevoel dat onze bestuurders denken dat de inwoners niet al te bijdehand zijn en niets door hebben. Onze ervaring na de vele gesprekken die wij hebben met mensen op straat en via social media is compleet anders. Inwoners zijn het inmiddels zat om als speelbal te fungeren," geeft VOOR Nissewaard aan. "Samen met de Volkspartij Nissewaard hebben wij daarom een tiental schriftelijke vragen gesteld aan de wethouder." De wethouder en het college van B&W hebben maximaal dertig dagen de tijd om hier inhoudelijk op te reageren.