Vrijdagmiddag heeft premier Rutte bekend gemaakt dat het kabinet zijn ontslag gaat indienen bij koning Willem-Alexander vanwege de harde concusies uit het rapport over de Toeslagenaffaire. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zagen geen andere mogelijkheid dan 'verantwoordelijkheid te pakken en af te treden'. In Albrandswaard heeft ex-wethouder Johan van Wolfswinkel, ook lid van de ChristenUnie, een duidelijk mening. ,,Dit dossier laat zien dat er fundamenteels iets mis is met de rechtststaat. De overheid moet er voor de burger zijn, en niet andersom," stelt hij.
In het rapport over de Toeslagenaffaire, waarbij duizenden ouders onterecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen aan de Belastingdienst, het stempel hebben gekregen van fraudeur en dan ook nog het indirecte institutionele racisme dat daarmee gepaard ging, heeft laten zien dat de Nederlandse rechtsstaat heeft gefaald de afgelopen jaren. ,,Dit is natuurlijk niet het enige dossier waarin het Nederlandse beleid heeft gefaald. Neem ook als voorbeeld de compensatieregeling voor de Groningers vanwege geleden schade door aardgasboringen in de provincie, waarbij de overheid, op zijn zachtst gezegd, zich ook niet van de beste kant heeft laten zien," zegt Van Wolfswinkel. ,,Er is iets fundamenteels verkeerd gegaan en daar zijn dit de gevolgen van helaas. De overheid - kabinet en parlement - is er schijnbaar in haar visie vanuit gegaan dat de burger er is voor hen, terwijl dit andersom moet zijn. Er zullen echt belangrijke keuzes op vele vlakken genomen moeten worden om ook de vertrouwensbreuk met de burger enigszins te herstellen."
Val
De val van het kabinet zat er dan ook aan te komen. Alleen in tijden van crises, zoals nu met de coronapandemie, is het niet handig. ,,Ik denk persoonlijk dat het een onverstandig besluit is. Tuurlijk blijft een demissionair kabinet wel actief, maar zij heeft veel minder bevoegdheden dan voorheen. Dan rijst terecht de vraag: hoe komen we nu deze crisis door?," geeft de politicus aan. ,,We moeten wel door in een hele moeilijke tijd, dus het is afwachten wat er verder gaat gebeuren."
Ook de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart staan voor de deur. In alle peilingen staat de ChristenUnie, met opnieuw Gert-Jan Segers als lijsttrekker, er redelijk voor met gemiddeld acht zetels. Van Wolfswinkel ziet, ondanks de val van dit kabinet, nog wel kans dat zijn partij kan meeregeren. ,,Jazeker. Perspectief moet je altijd zien. Alleen denk ik wel dat wij in een eventueel nieuw kabinet wel met andere intenties en condities zullen komen die ook dichterbij bij ons zelf liggen. Neem als voorbeeld het onderwerp vluchtelingen, waar we de afgelopen jaren te weinig mee konden doen. Ondanks dat dit een belangrijke factor binnen onze partij is. Maar we gaan het zien. Eerst deze crisis nog door."