Albrandswaards Dagblad | Van uitkering naar diploma zorgmedewerker
mainImage

Van uitkering naar diploma zorgmedewerker

22 juli 2021, 11:54 uur
Lokaal

Enkele inwoners van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk hebben onlangs met succes een opleiding afgerond waarmee ze aan de slag kunnen in de zorg en (vrijwel) niet meer afhankelijk zijn van een uitkering.

Zij volgden bij Aafje de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Dit traject bestaat uit een combinatie van werken en leren. De kandidaten gingen met een leerwerkovereenkomst van een jaar aan de slag bij een van de instellingen van Aafje. Tegelijkertijd volgden ze de mbo-entreeopleiding ‘assistent dienstverlening en zorg’ bij het Da Vinci College. Voor het praktijkgedeelte moest er 640 uur gewerkt worden, 40 lesweken van 16 uur per week. Het theorie gedeelte omvatte één les dag per week. De kandidaten zijn door het werkgeversservicepunt vanuit de bijstand bemiddeld en gedurende het traject nog ondersteund vanuit de gemeente.

Met startkwalificatie aan het werk
Het traject is bedoeld voor kandidaten zonder diploma. Na afronden van het BBL-traject kunnen ze des- gewenst doorstromen naar mbo- niveau 2 of 3. Eenmaal in het bezit van een startkwalificatie kunnen de kandidaten aan de slag in hulpverlenende en ondersteunende functies bij bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en kleinschalige woonvormen.

 


Foto: ANP