Uitgelicht voor de Polderdag-Open Monumentendag: Portlandt

4 September 2024, 18:08 uur
Lokaal
mainImage
Polderdag-Open Monumentendag/PR

Uitgelicht voor de Polderdag-Open Monumentendag: Portlandt, ook zo'n bijzondere plek in Albrandswaard.

De Portlandpolder
De polder Portland werd in 1769 van een winterdijk voorzien en is zo een van de “jongste” polders van Albrandswaard met een oppervlakte van 158 ha.  Op 1 juli 1741 kreeg de heer van Rhoon (Bentinck) vrijstelling van belasting onder de voorwaarde dat de polderkade verhoogd zou worden tot winterdijk. Vermoedelijk heeft hij dat nagelaten want in 1763 liep de polder bij een hoge vloed vol. Opnieuw werd vrijstelling aangevraagd en onder de uitdrukkelijke eerdere voorwaarden verleend en in 1770 werd het werk voltooid en zo ontstond de Portlandpolder.  

De watermolen van Portland
Een jaar later werd de watermolen vernieuwd. Deze is later gesloopt en delen ervan zijn gebruikt om elders te fungeren als bouwstenen of delen voor andere molens en gebouwen. De fundering van de watermolen in de Portlandpolder is vorig jaar, bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van brede natuurvriendelijke oevers, blootgelegd en zichtbaar gemaakt in het landschap. Met een korte wandeling op deze Polder-Monumentendag te bezoeken vanaf de Blindeweg.  

De Portlandthoeve

In 1775 verkocht Gustaaf Frederik Bentinck een groot deel van de polder Portland aan Jacob Cossart, bankier en burgemeester van Rotterdam. Door Cossart werd toen een boerderij gesticht die na zijn overlijden in bezit kwam van zijn schoonzoon Johan Francois, Graaf van Hogendorp en gehuwd met dochter Aletta Maria Cossart. Op 1 april 1803 werd door Jaapje van Gent, dochter van pachter Aart van Gent Abrahamsz,  de eerste steen gelegd. Het portret van Jaapje van Gent is door een Franse soldaat (Napoleon) op de voordeur van de boerderij geschilderd en nog steeds zichtbaar wanneer bij goed weer de voordeur open staat en zij over de onderdeur gebogen de polder in lijkt te kijken.

In 1830 werd Portland gekocht door Anthonie van Hoboken, reder te Rotterdam en in 1869 kwam Johannes Kruithof op Portland waarbij hij K. Leenheer als pachter opvolgde. In 1904 kwam Simon Barendregt uit Rozenburg op hoeve Portland, die op dat moment eigendom was van de Mij tot exploitatie Rhoon Pendrecht en Cortgene. Daarna kwam Siem Barendregt en later zijn zoon Ary op de boerderij en was de boerderij en landerijen in eigendom bij achterkleinzoon Ary Barendregt die er een akkerbouwbedrijf uitoefende. Voor de nieuwe provincieplannen heeft de eigenaar de Portlandhoeve met gronden verkocht en heeft Ary Barendregt met zijn bedrijf en gezin een nieuwe start gemaakt in de Hoekse Waard op de Ambachtsheerlijkheid bij Numansdorp.  

Boerderij Portland is een zeer gaaf bewaard gebleven boerderij van de “Vlaamse Schuurgroep met een middenlangsdeel1”.  De boerderij is een kenmerkend voorbeeld van een gemengd bedrijf, zoals deze op de IJsselmonde gebruikelijk was. Naast de veehouderij werden op kleinere schaal zuivel-producten gemaakt. De akkerbouw was altijd belangrijk en de basis van het bedrijf.
Begin 2018 is de Provincie Zuid-Holland eigenaar geworden van de Portlandthoeve aan de Veerweg 3 in Rhoon. De woning wordt momenteel bewoond door een tijdelijke bewoonster.

Renovatie Port-Landt:
De boerderij is toe aan een flinke opknapbeurt. Aangezien de gehele boerderij en het erf zijn aangewezen als rijksmonument, is het opknappen van de boerderij een serieuze en behoorlijke klus, waarbij uiteraard het historisch karakter van pand en erf leidraad zijn. Momenteel lopen er diverse onderzoeken, zoals ecologisch-, asbest, funderings- en een constructief onderzoek. Alles om medio 2025 daadwerkelijk te kunnen starten met de totaalrenovatie.

Vanwege alle lopende onderzoeken en de veiligheid, kiest de Provincie Zuid-Holland ervoor het pand niet open te stellen voor bezoekers. "We hopen u na de renovatie weer te kunnen verwelkomen", stelt de organisatie. Kijk voor meer info op www.vvpa.nl/2024-polderdag-omd/.