De recherche van de Nederlandse politie is bij het grootscheepse onderzoek van het versleuteld berichtenverkeer, het zogeheten Enchrochat-onderzoek, gestuit op mogelijk grootschalige ambtelijke corruptie binnen de Nederlandse politie. De Telegraaf trad daar woensdagavond als eerste medium mee naar buiten.
In een eerste reactie op politie.nl reageerde de Nederlandse korpschef Henk van Essen geschokt, maar gedecideerd om dit hard aan te pakken. Hij verwacht dat de ernst van deze corruptie-zaak zal leiden tot strafrechtelijke onderzoeken. ,,Maar de eerste signalen zijn voldoende ernstig om een speciaal team op te richten", zegt korpschef Henk van Essen. ,,Er lopen op dit moment strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke corruptie en vermoedelijk worden dat er de komende tijd meer. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit."
De onderzoeken vallen onder verantwoordelijkheid van het speciaal ingerichte team met ondersteuning van de Rijksrecherche en bijval door rechercheurs van de Landelijke Eenheid. De signalen hebben onder meer betrekking op het lekken van politie-informatie naar criminelen. In hetzelfde onderzoek worden ook eventuele 'foute' advocaten, notarissen, makelaars en bedrijven onderzocht. Maar de corruptie binnen de politie krijgt de volste aandacht. Volgens Van Essen maakt het Encrochat-onderzoek duidelijk dat corruptie 'onmiskenbaar aanwezig is'. ,,En hoewel "platte" dienders van alle tijden zijn, lijkt het erop dat corruptie in omvang eerder toe- dan afneemt. Ik ben niet per se geschrokken, maar vind de signalen wel ernstig en zorgelijk. Aan de andere kant toont Encrochat ook aan dat niemand onaantastbaar is."