Start 'Werkgroep Windenergie Albrandswaard'

3 December 2021, 13:24 uur
Lokaal
mainImage
Nissewaard Lokaal/PR

Afgelopen weken waren de eerste digitale informatieavonden voor inwoners vanuit gemeente Albrandswaard en Rotterdam omtrent de mogelijke komst van de windmolens op het Beneluxplein. Meer dan 105 mensen uit Albrandswaard melden zich op de eerste avond die georganiseerd werd door de gemeente Rotterdam. Ook de andere avonden werden druk bezocht door inwoners uit Albrandswaard. De grote deelname gaf aan hoe sterk het onderwerp leeft onder de inwoners van Albrandswaard. Daarom startde gemeente de 'Werkgroep Windenergie Albrandswaard'.

Waarom de discussie van drie naar twee windmolens?
Het oorspronkelijke plan van gemeente Rotterdam bevatte drie windmolens met een zogeheten ‘tiphoogte’ van 145 meter. De tiphoogte is de hoogte tussen de grond en wanneer een wiek haar hoogste top bereikt. Inmiddels is er een wijziging in de vlieghoogtebeperking; hierdoor is het mogelijk om windmolens te plaatsen met een tiphoogte van 245 meter. Gemeente Rotterdam is sindsdien serieus van plan om de drie kleinere windmolens te vervangen door twee hogere.

Effecten op leefomgeving en gezondheid
Zowel de gemeente Albrandswaard als de inwoners zijn van mening dat er een milieueffectrapportage dient te komen. De zorgen over milieueffecten en hinder zijn groot en dat dient grondig onderzocht te worden. Middels een milieueffectrapportage worden deze aspecten, vooraf, in kaart gebracht.

Welke invloed is er voor de inwoners uit Albrandswaard op het proces?
Wethouder Marco Goedknegt hecht veel waarde aan de stem en de invloed van de inwoners in dit proces. Daarom heeft het college een oproep gedaan aan gemeente Rotterdam om zowel een klankbordgroep op te stellen als om een mer-rapportage te laten uitvoeren. De adviezen die uit de klankbordgroep zullen komen, worden gericht aan het college van de gemeente Rotterdam; op deze wijze krijgen inwoners uit Albrandswaard een stem aan de bestuurlijke tafel.

Start ‘Werkgroep Windenergie Albrandswaard’
De gemeente Albrandswaard ziet dat er diverse actieve inwoners zijn en de gemeente blijft met hen in gesprek. Dit zullen zij doen door onder andere de ‘Werkgroep Windenergie Albrandswaard’ te starten. In deze werkgroep kunnen inwoners van Albrandswaard meepraten en denken over het proces.

De eerste sessie is op 9 december en start om 19.00 uur. Deze zal georganiseerd worden via MS Teams. Gedurende deze avond zullen zij aandacht besteden aan het onderwerp en vorm gaan geven aan de werkgroep. Heeft u interesse om deel te nemen aan deze avond en aan de werkgroep? Meld u dan voor 8 december aan via www.albrandswaard.nl.