Start bodemonderzoek volkstuinen Zuid-Holland door DCMR

7 September 2020, 09:53 uur
Lokaal
mainImage

In 2019 deed DCMR, in opdracht van provincie Zuid-Holland, onderzoek naar blootstellingsrisico's van lood in de bodem bij kinderspeelplaatsen. Dit najaar start eenzelfde onderzoek bij 19 volkstuincomplexen in onze regio. Het onderzoek wordt afgestemd met de gemeenten, de betrokken eigenaren van volkstuinen en tuinders.

Lood
Ook al is de bodem in Zuid-Holland een stuk schoner dan vroeger, toch is de grond nog niet overal schoon. Lood komt door huishoudelijk en industrieel gebruik in het verleden nog op verschillende plekken voor in de bodem. Inname van lood kan nadelig zijn voor je gezondheid. Kinderen van nul tot zeven jaar lopen hierbij het meeste risico. Bij moestuinen kun je, naast het hand-mondcontact van jonge kinderen, ook op andere manieren in aanraking komen met lood. Wanneer groenten niet goed worden gewassen kan lood met aanhangende grond worden binnengekregen. Ook kan lood door moestuingewassen uit de bodem worden opgenomen. Daarom doet DCMR ook onderzoek bij volkstuincomplexen.

Onderzoek
De DCMR onderzoekt, in overleg met de gemeente, de volkstuincomplexen die in gebieden liggen met een grotere kans op een verhoogd loodgehalte in de bodem. In het najaar start onderzoek in de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Nissewaard, Ridderkerk en Vlaardingen. In Nissewaard betreft het het volkstuincomplex aan de Oude Singel in Geervliet. De tuinders van de volkstuinen zijn hierover geïnformeerd.

Met het onderzoek bepaald DCMR het gemiddelde loodgehalte van de bodem van het hele volkstuinterrein. De werkzaamheden worden uitgevoerd in het najaar, wanneer tuinen niet meer intensief in gebruik zijn. De meetresultaten worden verwerkt in een rapport. Eind 2020 is het onderzoek klaar. DCMR verwacht begin 2021 de definitieve rapporten te hebben en eventueel te nemen maatregelen te hebben bepaald. Lees meer over het onderzoek op dcmr.nl.