St. SPAL:'Meer bewegen is ook valpreventie'

16 September 2023, 15:35 uur
Lokaal
mainImage
St. SPAL/PR

St. SPAL (SPortief ALbrandswaard red.) richt zich steeds meer op valpreventie. In de sporthal bij WCR, aan de Omloopseweg in Rhoon, geeft trainer Aad Wijntjes daar les in, zo laat hij weten.

"Door meer en actief te bewegen en/ofsporten is de kans op vallen kleiner. En als we een keer vallen, en dat gebeurd zeker, kunnen we makkelijker opstaan door bewust val - en beweegoefeningen beoefend te hebben", geeft hij aan. "Bewegen, vitaler worden en een stabieler lichaam zijn kenmerken om minder te vallen en makkelijker op te staan. Actief bewegen in het kader van valpreventie staat in het teken van meer bewegen voor een sterker en fitter lichaam door diverse beweegvormen, verstreken van je lichaam zowel lopend als op de grond."

Wijntjes houdt zich met zijn St. SPAL bezig met een wekelijks bekende training 'Beweeg je Fit'. "Dit programma is een wekelijks beweeg- en sportuur voor een gezond en fit lichaam", geeft hij aan. "Een onderdeel van de Beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen is 2.5 uur matige intensief bewegen. Beweeg je Fit, ook bekend als valpreventie, is er voor iedereen. Als je een oefening of beweging niet kan, dan kan dat ook op een andere manier, bijvoorbeeld als je niet op je knieën kan zitten, dan doe je het op je billen. Als je maar beweegt. Beweeg je Fit is gebaseerd op recreatief bewegen zo wel lopend, zittend, liggend of kruipend, om zoveel mogelijk verschillende spieren te gebruiken, waarmee men een een stabieler en sterker lichaam krijgt."

Valpreventie wordt gegeven door stichting SPAL van bewegingsdeskundige Aad Wijntjes, in samenwerking met sv WCR, de gemeente Albrandswaard en Welzijn Albrandswaard. Op dinsdagmiddag is deze les van 13.30 tot 14.30 uur in de sportzaal van sv WCR aan de Omloopseweg te Rhoon. Meer informatie is te verkrijgen via Aad Wijntjes zelf: bel met 06-46226208 of kijk op www.sportbalans.nl/beweeg-je-fit.html.