Sam's Kledingactie 13 april ook in Albrandswaard

3 April 2024, 10:06 uur
Lokaal
mainImage
Sam's Kledingactie/PR

Sam’s Kledingactie in actie voor verbetering van de kwaliteit en toegang tot het basisonderwijs: ieder voor- en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Dit voorjaar is er gekozen voor hulp aan schoolkinderen en hun ouders in het Shabee Sombo district in Ethiopië, zodat zij de kans krijgen te ontsnappen aan de armoedecirkel en een toekomst kunnen creëren.  

“Onderwijs is het machtigste wapen dat je kunt gebruiken om de wereld te veranderen, het biedt toekomst.” – Nelson Mandela

Actiedag(en) in Brielle, Hoogvliet, Pernis, Poortugaal, Rhoon en Spijkenisse

De honderden vrijwilligers van Sam’s Kledingactie zamelen grotendeels het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. In het voor- en najaar worden er speciale actiedagen georganiseerd vanuit de vrijwilligers. Die vindt in uw regio dit jaar plaats op: zaterdag 13 april aanstaande. Dan kunt u rondom de Botlek op 5 locaties kleding en inleveren. Dit kan bij:

- de heer Lugtenburg aan de Venkelstraat tegenover de schoolingang De Brielse Veste aan de Venkelstraat in Brielle, van 10.00-12.00;  

- de Maria en Johannes onder het Kruis Kerk aan de Parelvissersstraat 131 in Hoogvliet,  

van 09.00-11.30 uur;

- de PKN Poortugaal aan de Emmastraat 9 in Poortugaal, van 10.00-12.00 uur;

- bij de Maranathakerk aan de Kleidijk 2  B in Rhoon, van 10.00-12.00 uur;

- de Felicitaskerk aan de Hekelingseweg 15 in Spijkenisse, van 10.00-12.00 uur.

Herdraagbare kleding en schoeisel, maar ook speelgoed, knuffels en huishoudtextiel (beddengoed, verpakt in aparte zak) is van harte welkom. Kapotte en vuile kleding, handdoeken, kussens en dekbedden kunnen helaas niet ingeleverd worden. "Dankzij uw kleding en schoenen kunnen we vele kinderen helpen kansen te creëren voor hun toekomst", geeft de organisatie aan.

Ruim 54 scholen in het district Shabee Sombo, maar toch verlaat de helft van de kinderen het basisonderwijs vroegtijdig. Hoge kosten voor de aanschaf van materialen, het ontbreken van hygiëne- en menstruatiekits, de beperkte sanitaire voorzieningen en slecht opgeleide leraren zorgen ervoor dat veel kinderen niet aan school beginnen of vroegtijdig de school verlaten. Daarnaast beperken economische en culturele problemen (vroegtijdige huwelijken) de toegang tot onderwijs aanzienlijk.  

Vanwege succes in de Borana-zone breidt Cordaid nu uit naar de Jimma Zone. Het project is gestart in schooljaar 2022-2023 en laat veelbelovende resultaten zien. Het is echter van cruciaal belang dat het project nog langer doorloopt om de bevolking te laten geloven in de verbetering van de kwaliteit en toegang tot het basisonderwijs, waarmee kinderen de kans hebben te ontsnappen aan de armoedecirkel en toekomst kunnen creëren.  

De opbrengsten van de actie komen o.a. ten goede aan verbetering van de schoolinfrastructuur, aanschaf van les- en leermateriaal, maar ook hygiëne- en menstruatiekits, om meisjes met vertrouwen en zelfverzekerdheid terug te kunnen laten keren naar school.

Projecten

Wilt u meer informatie over het werk van Sam’s Kledingactie, de projecten die zij ondersteunen en over wat er wel en niet mag worden ingeleverd?  Of wilt u misschien zelf als vrijwilliger voor de stichting aan de slag? Kijkt u dan eens op www.samskledingactie.nl.