Rob Roos (JA21): Albrandswaardse ondernemer in de politiek

12 March 2021, 21:00 uur
Lokaal
mainImage
Rob Roos (JA21)/PR

Door Michael de Vogel

Het is nog maar enkele dagen tot de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Partijen zitten nog volop in hun verkiezingscampagnes. Nieuwkomer JA21 maakt volgens de peilingen kans op meerdere zetels. De partij is ontstaan nadat prominente leden en volksvertegenwoordigers zich afsplitsten van Forum voor Democratie, uit onvrede over de manier waarop binnen die partij werd omgegaan met racistische en antisemitische appjes binnen de jongerenafdeling.
Ook de Europese fractie waar Albrandswaarder Rob Roos toebehoort, koos ervoor om als JA21 verder te gaan.

Roos is in Albrandswaard en omstreken vooral bekend als succesvol ondernemer, maar niet direct als politicus. "Ik ben er eigenlijk per toeval ingerold nadat ik jaren geleden Thierry Baudet had ontmoet", begint de politicus het gesprek. “Ik maakte me grote zorgen over de toekomst van Nederland. De mislukte integratie van heel veel nieuwkomers heeft de Nederlandse cultuur en onze normen en waarden enorm onder druk gezet. Veel mensen voelen zich ongehoord door de overheid, en daar komt bij dat ik zelf als ondernemer de enorme regeldruk heb ervaren waar MKB’ers mee te maken hebben. Bovendien staat de democratie onder druk. De politiek negeert de wensen van burgers op alle grote onderwerpen. Bijna 70% van de mensen wil minder immigratie en ook minder macht naar Brussel, maar in de praktijk gebeurt het tegenovergestelde. Zowel het referendum over de Europese grondwet in 2005 als het Oekraïne referendum zijn genegeerd door de politiek. Ik vind dat zeer kwalijk.” Roos is op dreef. “Maar misschien was de Zwarte Pieten-discussie wel de druppel die bij mij de emmer deed overlopen. Niet omdat de kleur het allerbelangrijkste is, maar omdat drammers in Nederland het hoogste woord bleken te hebben.”

Nog altijd ondernemer
De Europarlementariër is vooral als ondernemer een bekende naam in de regio, en is inmiddels ook weer gestart met een nieuw project in Albrandswaard. Op het sportpark Polder Albrandswaard is hij met een compagnon bezig met het opzetten van een nieuwe fitclub. "Ondernemen zit in mijn bloed en daar wil ik ook zo lang mogelijk mee doorgaan. Na de verkoop van mijn bedrijven had ik ook op het strand kunnen gaan liggen, maar ik kan niet stilzitten.”
Invloed Europese regelgeving ook op lokaal niveau zichtbaar
Politiek op Europees, landelijk en lokaal niveau is weliswaar niet geheel te vergelijken, maar Roos wijst erop dat het ook op lokaal niveau zichtbaar is wat 'Europa' beslist. “Tachtig procent van de wet- en regelgeving komt uit Brussel en dat zie je in alle lidstaten terug tot op het niveau van gemeentepolitiek. Mensen realiseren zich dat onvoldoende.”

Desastreuze energietransitie
“Denk bijvoorbeeld aan de hele energietransitie via de ‘Green Deal’ van de EU. Albrandswaard wil huizen van het gas halen. Ik vind dat een hele domme beslissing. De gemiddelde kosten bedragen circa €35.000 per woning en mensen gaan die investering nooit op hun energierekening terugverdienen. Gas is daarbij de beste en schoonste energiebron die wij op grote schaal voorhanden hebben. Ondanks dat we overal mega-windturbines zien staan wordt onze hernieuwbare energie nu vooral opgewekt door het verbranden van bossen. Daarmee worden ook warmtepompen en elektrische auto’s van stroom voorzien. Dat heeft niets met duurzaam te maken. In het weekend ben ik niet in Brussel en dan geniet ik elke ochtend van een lange wandeling in onze polder. Ik moet er niet aan denken dat dit landschap straks ook vol staat met windturbines en zonneweides, maar als we op dezelfde partijen blijven stemmen gaat dat wel gebeuren.”

Niet te veel terugkijken
“Terugkijken op de FVD periode heeft niet veel zin. Ik heb altijd in oplossingen gedacht, en met JA21 hebben we in zeer korte tijd een hele serieuze partij opgericht, waarmee we écht mee kunnen doen. Met Joost Eerdmans en Annabel Nanninga als kartrekkers is er een heel gemotiveerde, degelijke en fatsoenlijke groep mensen opgestaan om rechtse Nederlanders weer een echte stem te geven. Minder immigratie, de geldkraan naar Zuid-Europa dicht, lagere lasten en stoppen met het geldverslindende klimaatbeleid.”

Zelf ook op de lijst
Het verhaal van het Juiste Antwoord lijkt gehoor te vinden bij de kiezer, want momenteel wordt JA21 op drie zetels gepeild. De verwachtingen bij Roos zijn dan ook positief, maar hij benadrukt het belang van een verantwoorde groei. "Eerst in de Tweede Kamer komen, en dan in een beheersbaar tempo doorgroeien.” Roos heeft als lijstduwer bewust gekozen voor plaats 28 op de lijst, maar zal bij genoeg voorkeursstemmen alsnog gaan nadenken over een mogelijk Kamerlidmaatschap. “Ik heb nooit echte politieke ambities gehad en ik ben liever iemand die op de achtergrond anderen opleidt. Maar je weet nooit hoe het loopt.”