"Het moet echt anders’, is het bericht van boodschappenbedrijf Rechtstreex, met ook een eigen vestiging in Poortugaal, en de reden voor een crowdfunding. Met hun alternatieve voedselketen willen ze lokaal en duurzaam eten voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. En daarin zijn ze niet alleen: al meer dan 100 nieuwe mede-eigenaren investeerden samen ruim €100.000.
Een klimaatcrisis, groot verlies van biodiversiteit, uitgeputte bodems. Elke dag wordt steeds beter duidelijk wat de negatieve impact is van het reguliere voedselsysteem. ‘Het is gericht op kostprijs en efficiëntie en dat kan echt niet meer’, zegt Rechtstreex-oprichter Maarten Bouten. "Deze mijlpaal van de eerste €100.000 laat zien dat steeds meer mensen willen investeren in een gezonde toekomst. Ze nemen het heft in eigen hand."
Ambities
Het boodschappenbedrijf organiseert deze crowdfunding via CrowdAboutNow. "De lokale voedselketen kan alleen maar groeien als meer mensen zich aansluiten, maar veel mensen weten nog niet van het bestaan van dit soort duurzame alternatieven", zegt Bouten. Een deel van het opgehaalde geld wordt daarom ingezet voor het vergroten van de bekendheid. Een ander deel gaat naar betere service voor klanten en weer een ander deel naar verdere verduurzaming en transparantie van de voedselketen.
Kleine moeite, grote impact
"Met zoiets simpels als één of twee keer per maand kiezen voor lokale boodschappen, maak je al het verschil", geeft Bouten aan. Crowdfunders krijgen daarom jaarlijks 5% boodschappentegoed. Bouten wil benadrukken dat er ook nog andere manieren zijn om mee te doen zonder financiële investering. "Je kunt bijvoorbeeld een afhaalpunt openen, zorgen dat ze op je werk kiezen voor duurzaam fruit of simpelweg deze crowdfunding delen in je netwerk."
Op naar de volgende provincie
Met 80 afhaalpunten is Rechtstreex, waaronder naast Poortugaal ook Hoogvliet en zelfs Spijkenisse,nu te vinden in een groot deel van Zuid-Holland. Binnen dit gebied hebben ze ruimte om op te schalen, maar daarnaast leeft ook de ambitie om pionierspunten te starten in een nieuwe regio. "Met deze investering kunnen we de eerste afhaalpunten openen in Utrecht", besluit Bouten. Wil je ook investeren in beter eten voor een gezonde toekomst? Word crowdfunder via crowdaboutnow.nl/rechtstreex.