Oogstdiner in het Buijtenland van Rhoon op donderdag 5 juni

29 May 2025, 13:31 uur
Lokaal
mainImage
Jacqueline Fuijkschot/Buijtenland van Rhoon-PR

Laat je verrassen door de veelzijdigheid van het seizoen tijdens het eerste Oogstdiner in het Buijtenland van Rhoon op 5 juni. Deze editie staat de lente centraal. Chef-kok Pepijn Schmeink kookt drie heerlijke gangen met producten uit de polder, geserveerd met bijpassende lokale dranken. Tussen de gerechten door ga je met boer Arjo Klok naar zijn akkers in de Zegenpolderwaar de gewassen groeien en geeft hij uitleg, zo laat de organisatie van 'Buijtenland van Rhoon' weten.

Lokale producten  
In het Buijtenland van Rhoon wordt op 600 hectare natuurinclusief geteeld. Daar komen de lekkerste producten vandaan, gezond en van dichtbij. Tijdens het Oogstdiner worden alle producten onder de aandacht gebracht door chef-kok Pepijn Schmeink, bekend van Restaurant Dertien, Jack Bean en Eendracht catering. Hij kookt al jaren met lokale en natuurinclusieve producten. “Ik ben zelf opgegroeid op een boerderij, dus voor mij is het heel normaal om met boeren in contact te zijn.” Smaak staat voor hem centraal: “Als chef heb ik de taak om de vertaling te maken naar smaak. Ik moet van alles iets lekkers kunnen maken. Ik gebruik technieken als fermentatie, daarmee kun je bizar mooie smaken maken van ingrediënten waar je het niet van zou verwachten. Van rogge maak je bijvoorbeeld heerlijke miso.”

Van boer tot bord  
Het koolzaad is net uitgebloeid en de opkomende gewassen zijn goed te zien zoals huttentut, graan en aardappels. Arjo Klok is een van de natuurinclusieve boeren uit het gebied. Hij teelt onder andere vlas, graan, bruine bonen en aardappels. Tussen de gangen door neemt Arjo de gasten mee naar zijn akker, waar hij uitleg geeft over de teelt.   
 
Eerste producten komen van het land 
In de lente komen de eerste producten weer van het land. Het is een uitdaging voor Pepijn om daar iets lekker mee te maken. Daar kijkt hij naar uit: “Als chef werk ik graag met lokale producten omdat het me uitdaagt om creatief te zijn. Hoe kleiner het hokje hoe leuker de uitdaging. Het is tof om te laten zien hoe je een spannend diner kunt maken van ieder ingrediënt. Onderschat hele normale producten niet zoals bonen of spelt.”  
 
Oogstdiner op 5 juni  
Het Oogstdiner op donderdag 5 juni start om 18.30 uur en vindt plaats in boerderij De Vlakkenburg, Essendijk 24 Rhoon. Het diner bestaat uit drie gangen, bijpassende lokale dranken, een kijkje in de brouwerij van de Vaanbrouwers en wandeling naar de akker. Kosten: €49,95 inclusief drankjes. Reserveer een plek via www.buijtenland-van-rhoon.nl/agenda/oogstdiner-bij-de-boer-lente/