Nieuwe koers Polak’s Tuinderij: Groentes komen weer van eigen land

11 September 2023, 18:17 uur
Lokaal
mainImage

Op 13 september heropent Polak’s Tuinderij na een dag verbouwen. Naast het aangepaste interieur staat de heropening symbool voor een nieuwe koers. Na ruim 17 jaar komt de groente weer uit eigen tuinderij, wordt alles vers gesneden en is het gebruik van verpakkingsmateriaal drastisch afgenomen.

Boerderijwinkel uit 1968
Polak’s Tuinderij zit op de Albrandswaardsedijk en is in de omgeving al generaties lang een begrip. Polak senior zette de boerderijwinkel op in 1968 met producten uit eigen tuin. Na 17 jaar uitbating kwam het bedrijf twee jaar geleden weer op de markt. Dirk-Jan Polak twijfelde geen moment: ”Het draait goed én er zit historie. Al die jaren dat het onder een andere naam was verhuurd, bleven de mensen in het dorp ook zeggen dat ze groente bij Polak gingen halen.’’

Van grond naar mond
Bij de overname werd nieuw leven geblazen in de tuinderij omdat de vraag naar lokake producten volgens Polak toeneemt. Hij teelt vollegrondsgroente zoals boerenkool, pompoen en verse kruiden: “In de supermarkt zie je grote volumes van hetzelfde liggen. Wij hebben een veel diverser aanbod. Seizoensgebonden, onbespoten en op kleine schaal. Een groot deel komt uit eigen tuinderij en we vullen aan met producten uit de omgeving zoals bij Van Herk uit Rhoon.”

Verse producten van boeren uit de buurt
Ook bedrijfsleider en groentespecialist Sander Nootenboom staat achter de koerswijziging: “De kwaliteit van lokaal is veel beter. De producten zijn steviger en mooier omdat ze supervers zijn.” Hij merkt dat klanten het waarderen dat veel uit eigen tuinderij komt: “Als mensen salie willen, dan lopen we achterom naar het land en plukken we een bosje. Ik geef ze ook nog een zonnebloem mee!”

Toekomstbestendig
Er zijn meer duurzame veranderingen. De groente wordt nu direct in de winkel gesneden en er is minder afval. Polak: “We zijn overgestapt van plastic naar papier en klanten nemen een eigen zakje mee, dat zorgde voor een afname van 80% verpakkingsmateriaal.”