In de gemeente Albrandswaard lijkt een nieuw 'hoofdpijndossier' op komst voor de politici, partijen en inwoners door de aangekondigde (sociale) woningbouw. Één van de grote 'slachtoffers' kan het Valckesteynse Bos worden in Poortugaal. Waar recent pas het dossier Omloopseweg werd afgesloten met horten en stoten tussen coalitie en oppositie, zo lijkt nu het Valckesteynse Bos het volgende struikelblok te worden in het Albrandswaardse politieke slagveld.
Ondanks een handtekeningenactie van inwoners uit de wijk Valckesteyn in Poortugaal - 3300 stuks aangeboden aan wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Albrandswaard) - lijkt er toch een stuk van het bos te moeten sneuvelen voor sociale woningbouw. Dit stuit niet alleen inwoners tegen de borst, maar ook zeker de oppositie. Vorige maand hebben de fracties van EVA en FRANS daar nog vragen over gesteld, maar afgelopen week bleek het antwoord via een raadsinformatiebrief van het college van burgemeester en wethouders 'te onduidelijk', 'terughoudend' en 'onbevredigend'.
Boodschap
Het college van burgemeester en wethouders hebben in het eerste kwartaal van 2021 een nieuw plan van de Omgevingsvisie 2040 voorgelegd aan de gemeenteraad na veel input vanuit onder andere de samenleving. Daarin is ook uiteindelijk rekening gehouden met de 'verplichte' (sociale) woningbouw die is opgelegd vanuit de provincie Zuid-Holland. Door deze druk is ook het Valckesteynse Bos als mogelijke locatie in beeld gekomen. Volgens het college wil de raad zelf pas op een later tijdstip het voorstel officieel behandelen. Antwoorden op het vragenvuur van EVA en FRANS zorgt alleen maar voor nog meer onduidelijkheid. EVA wilde weten of de wethouder bereid zou zijn om het 'plan Valckesteynse Bos' te schrappen. Het antwoord vanuit het college was counterend:'deze vraag zal door u zelf beantwoord moeten worden. U heeft in Beraad en Advies van 18 mei 2021 op basis van een beeldvormend raadsvoorstel de voorkeur uitgesproken om in sessie(s) de kaders te bespreken die ten grondslag komen te liggen aan de inzet voor (sociale) woningbouw in Albrandswaard."
Inhoudelijk
De eenmansfractie FRANS ging dieper in op de locatie en plannen rond het Valckesteynse Bos. Hij wilde vooral weten hoe betrokken zijn politici en inwoners geweest in het concretiseren van dit plan. Het college houdt zich op de vlakte en gaf een algemeen antwoord over de bijeenkomsten. 'De eerste bijeenkomst is gehouden op het Kasteel van Rhoon op 19 november 2018. De vijf daaropvolgende bijeenkomsten zijn gehouden op het gemeentehuis op 19 maart, 18 april, 16 mei, 2 juli en 12 november 2019. Voor alle bijeenkomsten zijn ook de raadsleden uitgenodigd. Bij de startbijeenkomst waren rond de 100 deelnemers aanwezig. In de vijf daaropvolgende bijeenkomsten waren tussen de 20 en 45 deelnemers aanwezig. Een groot aantal deelnemers was er op de verschillende dagen aanwezig waardoor hun mening dubbel, tripel meetelt. Er zijn van de bijeenkomsten geen uitgebreide verslagen gemaakt, maar de conclusies zijn wel genoteerd en geverifieerd bij de deelnemers. De besproken onderwerpen waren complex met verschillende meningen en opvattingen van de deelnemers. Dat gold ook ten aanzien van de locatie Valckesteynse bos. In de discussie kwam deze locatie naar voren als een geschikte plek voor wonen in een groene omgeving. Dit werd gezien als een kwalitatieve toevoeging op de bestaande woningvoorraad. Het participatieproces is op de slotbijeenkomst van 12 november 2019 afgesloten. Het resultaat is door het college van B&W verwoord in de concept omgevingsvisie 2040. Aan u is daarna gevraagd hierover een besluit te nemen' lijkt het opnieuw een afschuivend antwoord.
3300 handtekeningen
Inwoners die een handtekeningenactie hadden georganiseerd en aangeboden aan wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Albrandswaard) lijken ondanks het protest alsnog buitenspel te worden gezet. FRANS kaartte de actie ook nog eens aan, maar het antwoord bleef opnieuw erg op de vlakte. 'Er is een petitie opgesteld die is ondertekend door circa 3.300 mensen. De inhoud is te lezen via https://valckesteynsebos.petities.nl. De portefeuillehouder heeft inmiddels de petitie in ontvangst genomen.'. Uiteindelijk wilde FRANS ook weten wie nu het beheer heeft over het bos. Met hetzelfde speels gemak als bosbeheer doet men tegenwoordig aan houtkap en wil men zelfs indien het gevraagd wordt meehelpen woningbouw. 'Staatsbosbeheer is als eigenaar en beheerder van het gebied van mening dat het bos een belangrijke recreatieve functie vervult voor de omliggende woonwijken. In dat geval wil Staatsbosbeheer meedenken hoe de woningbouw zodanig kan worden ingepast dat gelijktijdig de recreatieve en maatschappelijke functie van het bos kan worden versterkt,' het college stelt ook 'specifiek voor het Valckesteynse Bos is in het kader van de omgevingsvisie overigens altijd gedacht in lage dichtheden in een bosrijk woonmilieu' valt te lezen in de raadsinformatiebrief.
Maar het college 'volgt graag de lijn van de gemeenteraad die bepaalde stukken pas later in het traject wil behandelen'. Hierdoor lijkt het er opnieuw op dat er een 'hoofdpijndossier' lijkt te ontstaan - zoals het geval was met het dossier 'De Omloopseweg' - en waarbij de informatievoorziening ook in deze casus opnieuw summier en onduidelijk is. En waarin de coalitie met de VVD en Leefbaar Albrandswaard voorop zichzelf in nevelen hult. Beide fracties lijken nu al te draaien door tegen de bewoners - onlangs gebruik gemaakt van het inspreekrecht in de raadsvergadering - het ene uit te spreken terwijl men zich verschuild achter het college die andere afwegingen aan het maken is. Hoe kan de raad zo nog haar controlerende taak correct uitvoeren? Het lijkt een lokale variant van 'macht-en-tegenmacht'.