Natuurvereniging Eiland IJsselmonde over biodiversiteit

8 November 2020, 17:11 uur
Lokaal
mainImage
Menno van Lopik

Natuurvereniging Eiland IJsselmonde zet zich in voor biodiversiteitsherstel. Dit doen de verschillende werkgroepen van deze vereniging door het langdurig monitoren van planten, vogels, paddenstoelen en insecten. Zo kan je een goed beeld krijgen van de ontwikkeling van deze soortgroepen. Bij een sterke afname van gemonitorde soorten kunnen de gegevens van de Natuurvereniging gebruikt worden om beleidsmakers te overtuigen een andere weg in te slaan.

Maar waar staat biodiversiteit voor? Biodiversiteit is de term voor alle verschillende levenssoorten die er op aarde zijn. Deze variatie aan levensvormen is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Recent onderzoek wijst uit dat maar 2 op de 5 ondervraagden weet wat biodiversiteit is (onderzoek van Motivaction). Dat is toch wel vreemd voor iets dat zo belangrijk is. Ons leven hangt ervan af. Ons eten komt direct of indirect uit de natuur en bomen en planten zorgen voor productie van zuurstof en opslag van CO 2 .

De biodiversiteit holt achteruit. Het sterkst is dat te zien bij grote dieren zoals de Javaanse neushoorn, berggorilla en Siberische tijger. Dat valt op. Maar minstens net zo belangrijk zijn insecten. Ook deze zijn schrikbarend achteruit gegaan. Sommige insecten hebben misschien niet zo’n goede
naam en worden als vervelend ervaren. De mug bijvoorbeeld. Maar wist u dat muggen als voer dienen voor vleermuizen en vogels? Zij eten ze in groten getale.

Op aarde leven zo’n acht miljoen planten- en diersoorten. Uit een rapport van de Verenigde Naties uit 2019 blijkt dat hiervan één miljoen soorten binnen enkele tientallen jaren zullen uitsterven – tenzij we nu actie ondernemen. Daarom hebben meer dan 100 Nederlandse organisaties zich verenigd in het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Dit zijn natuurorganisaties, boerenorganisaties, kennisinstellingen, overheden, banken en bedrijven. De ambitie van het Deltaplan is om in 2030 het biodiversiteitsverlies in Nederland omgebogen te hebben naar biodiversiteitsherstel.

De stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft een campagne gelanceerd gericht op wat jezelf kunt doen aan biodiversiteitsherstel: Maak Grijs Groener. Het is veel makkelijker dan je denkt. Ook met een kleine tuin of balkon kun je een bijdrage leveren. Zo kun je nestkastjes ophangen voor vogels, vleermuiskasten voor vleermuizen en insectenhotels voor wilde bijen. Je kunt tegels vervangen voor bloemperken. Gebruik dan gelijk inheemse plantjes, want daar zijn onze eigen insecten beter op aangepast. Uiteraard moet je geen verdelgingsmiddelen gebruiken. Laat ook vooral de afgevallen blaadjes in de herfst liggen in je tuin. Hieronder kunnen egels overwinteren. Zie voor meer tips: https://maakgrijsgroener.nl/#.