Om de 'strafrechtketen' in stand te houden, te stabilieren en waar mogeljk te verbeteren, zijn er structureel meer investeringen nodig. Dat stelt de nieuw samengestelde 'Rechtsstaatpoort' bestaande mensen van de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak. Op 21 juni aanstaande zullen de partijen met elkaar in debat gaan over hoe zij de toekomst van de rechtsstaat zien.
De strafrechtketen heeft een meerjarige, stabiele en voorspelbare financiering nodig. Dat stellen de genoemde partijen met elkaar. De organisaties hebben baat bij een solide financiële basis die onafhankelijk is van de pieken en dalen van de economie. Alleen daarmee kan de strafrechtketen haar maatschappelijke opgave nu en in de toekomst garanderen. "De samenleving heeft er recht op dat we nu blijvend investeren in de rechtsstaat," stelt het drietal. Dit blijkt immers ook uit het recent gepubliceerde onderzoek: Continuïteit in de bekostiging van politie, Openbaar Ministerie en Rechtspraak (wodc.nl).
De afgelopen jaren heeft de gehele strafrechtketen te maken gehad met wisselend beleid en forse bezuinigingen. Politie, het OM en de Rechtspraak moesten meer leveren met minder geld. De groeiende georganiseerde criminaliteit, toenemende polarisatie en radicalisering, terrorisme en cybercrime hebben gezorgd voor nieuwe vormen van criminaliteit, waar passende antwoorden op moeten komen. Dit zorgt voor hoge werkdruk en een oplopend aantal strafzaken die ook nog eens complexer zijn dan ooit. Om aan te sluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen en om de kwaliteit van opsporing, vervolging en berechting ook in de toekomst te garanderen, is stabiel meerjarig beleid en een robuuste bekostiging van de rechtsstaat noodzakelijk. Net als een goede en toegankelijke rechtsbijstand, voor iedereen die dat nodig heeft. Dit verdient de samenleving.
Rechtsstaatpoort
Op maandag 21 juni van 17.00 tot 18.00 uur vindt de Rechtsstaatpoort plaats. Rechtsstaatpoort is een discussieplatform in Nieuwspoort. Tijdens de Rechtsstaatpoort gaan Henk van Essen (Politie), Gerrit van der Burg (OM), Henk Naves (Raad voor de rechtspraak), John Jorritsma (burgemeester van Eindhoven), Johan Bac (Reclassering Nederland) en een lid van de algemene raad van de Nederlandse Orde van Advocaten in gesprek met Kamerleden Ingrid Michon-Derkzen (VVD), Hanneke van der Werf (D66), Barbara Kathmann (PvdA), Gideon van Meijeren (FvD) en Michiel van Nispen (SP). Op www.politie.nl vind u alle concrete informatie over dit aanstaande debat.