Infomiddag Valpreventie op 17 november

27 October 2021, 12:50 uur
Lokaal
mainImage

Op woensdag 17 november zullen Fysiotherapie Rijnmond, SPAL en Welzijn Albrandswaard samen een informatiemiddag organiseren over Vallen en de oorzaken hiervan. Deze bijeenkomst zal worden gehouden in de gymzaal in Poortugaal, Albrandswaardseweg 29 van 14.00 tot 15.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst wordt een presentatie gegeven door Pieter Reitsma, valpreventietherapeut in samenwerking met Aad Wijntjes van SPAL, Yvonne Schults ouderenadviseur van Welzijn Albrandswaard en Mandy van der Heiden, Buurtsportcoach van Welzijn Albrandswaard.

Onder senioren is vallen een groot probleem met vaak ingrijpende, persoonlijke, maatschappelijke en financiële gevolgen. Jaarlijks vallen ongeveer één miljoen 65-plussers. Dat komt neer op 1 op de 3 65-plussers. Bij 80-plussers spreken we zelfs over 50%. Soms met ernstige gevolgen waar men zeker op oudere leeftijd vaak moeilijk van herstelt. Gezien de vergrijzing in Nederland wordt er verwacht dat het aantal valincidenten toe zal nemen.

Vallen heeft negatieve gevolgen voor de mobiliteit, zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de mens. Wat vaak leidt tot valangst en inactiviteit. Het risico om te vallen wordt vaak groter door verval van kracht en/of coördinatie. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van valpreventie. Uit onderzoek komt naar voren dat er tot 40% minder valincidenten optreden bij mensen die het individuele oefenprogramma Otago hebben gevolgd. Vallen zorgt vaak ook voor schaamte bij ouderen, want van jong tot oud niemand vindt het fijn om te vallen. De drempel is vaak ook hoog om het als oudere aan de kinderen te vertellen dat je soms valt. Want ja, daar wil ik ze niet mee lastig vallen en dan gaan de kinderen zich weer met mij bemoeien.

Maar hoe komt het nou dat we vallen? Vallen kan heel veel oorzaken hebben en tijdens deze informatiemiddag zullen we door middel van een presentatie deze oorzakelijkheden aan u presenteren. Vallen is een ding, maar daarnaast kan je ook het valrisico van iemand in kaart brengen d.m.v. de valrisicotest.

Hoe kan je nou bepalen of je in een verhoogd valrisico hebt? Dat is eigenlijk heel simpel. Als u de volgende vragen met ja kunt beantwoorden voor u zelf of voor een familielid: Bent u het afgelopen jaar een of meer keren gevallen? Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden? Dan is er sprake van een verhoogd valrisico en komt u of uw familielid in aanmerking voor een valrisicoanalyse! Tijdens deze presentatie zullen we ook uiteenzetten wat je zelf kan doen om het valrisico te verminderen. De oplossingen zijn heel breed te benoemen. Van meer bewegen en meer gericht oefenen op kracht, evenwicht en balans, tot vaker de ogen controleren, beter kijken naar de bijwerkingen van medicijnen en juist gebruik van hulpmiddelen.

U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst via Welzijn Albrandswaard, telefoon 010-5018322. Er kunnen maximaal 40 mensen aanwezig zijn vanwege coronabeperkingen. Bij meer interesse worden mogelijk meer sessies ingepland.