Het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard en de gemeente Albrandswaard herdachten vrijdag 11 oktober met nabestaanden en betrokkenen de zeven mannen van Het Sluisje. Zij deden dit met twee kransleggingen en een herdenking in de Dorpskerk van Rhoon, zo blikt de gemeente online terug.
Leden van het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard en burgemeester Jolanda de Witte namens de gemeente Albrandswaard legden een krans bij het herdenkingsbord aan de Kleidijk. Ook werden er door hen en Anja van Geerestein en Roel van der Poll namens de Raad van Kerken kransen gelegd bij het monument bij de Dorpskerk in Rhoon. Op de oorlogsgraven van de zeven mannen werden boeketjes gelegd.
Herdenkingsdienst
’s Avonds was er een druk bezochte herdenkingsdienst in de Dorpskerk aan de Dorpsdijk. Er was muziek van een klein gezelschap van Klassiek op Zuid en burgemeester Jolanda de Witte hield een toespraak. Jolanda de Witte: ,,De herdenking van vandaag herinnert ons eraan dat tijd niet alles kan uitwissen. De wrede executie tachtig jaar geleden bij Het Sluisje heeft ook de jaren daarna enorme impact gehad op alle betrokkenen, de familieleden, de omwonenden en degenen die in de jaren daarna de verhalen hoorden.” Ook ging de burgemeester in op de toekomst. ,,Herdenken betekent niet alleen terugkijken, maar ook vooruitkijken. De gebeurtenissen bij Het Sluisje herinneren ons eraan dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. De verantwoordelijkheid voor het luisteren naar en doorgeven van deze verhalen ligt volledig bij ons. Het is aan ons om de waarden van vrijheid, rechtvaardigheid en vrede levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties.”
Na de toespraak werd een gedicht van mevrouw Bertie Barendregt voorgedragen.
De avond werd afgesloten met het Wilhelmus en een rondgang langs de (verlichte) oorlogsgraven. Wie wilde kon na afloop nog napraten in de kerk.
Extra informatie
De zeven mannen van Het Sluisje zijn de mannen die op 11 oktober 1944 werden doodgeschoten door de Duitse bezetter als wraakactie.
De mannen heetten Cornelis Barendregt Jzn, Johannes Kouwenhoven, Leendert Kouwenhoven, Jacob de Raadt GBzn, Leendert Hendrik Spoormaker sr, Leendert Hendrik Spoormaker jr, Johannes Hendrik van der Wagt.
De Duitse bezetter wilde wraak nadat een van haar soldaten, de zeventienjarige Ernst Lange, overleed, nadat hij tegen een loshangende elektriciteitskabel liep. Het gebeurde aan de Rijsdijk, bij buurtschap Het Sluisje. Zeven mannen werden opgepakt om zonder pardon tegen een muur vlakbij de Vlasfabriek te worden doodgeschoten. Ook werd een aantal huizen in brand gestoken.