Albrandswaards Dagblad | Goede voornemens om verder te leren in Albrandswaard
mainImage

Goede voornemens om verder te leren in Albrandswaard

13 januari 2021, 14:30 uur
Lokaal

Wilt u beter Nederlands leren lezen en schrijven? Of beter met de computer leren werken? In Albrandswaard zijn diverse mogelijkheden om verder te leren.

Je bent niet alleen

“In Albrandswaard zijn er ongeveer 1750 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.” vertelt Suzanne Vonk, netwerkcoördinator Basisvaardigheden. “Goed kunnen lezen, schrijven en de computer gebruiken zijn tegenwoordig steeds belangrijker om al je zaken goed te kunnen regelen. Als je hier moeite mee hebt, kun je meedoen een cursus die bij jou past.”

Taal moet je blijven oefenen

Er zijn mogelijkheden voor mensen die in Nederland geboren zijn en hun Nederlands weer extra willen oefenen. “Sommige mensen hebben wel basisonderwijs gevolgd, maar hebben daarna niet veel meer gelezen en geschreven. Dat was niet nodig voor hun dagelijks leven”, zegt Vonk. “Wat mensen vaak vergeten: taal is een vaardigheid. Als je het niet gebruikt, dan kun je het kwijtraken. Maar gelukkig kun je het ook weer leren!”

Nieuw in Nederland

Ook zijn er cursussen voor mensen die nieuw zijn in Nederland en de Nederlandse taal (beter) willen leren. De enige eis is dat mensen hun inburgeringsexamen gehaald hebben of geen verplichting meer hebben. Er zijn verschillende cursussen, bijvoorbeeld gericht op opleiding, werk of gezondheid.

Aanmelden bij Taalpunt

De cursussen worden de gemeente gesubsidieerd, u betaalt alleen een eigen bijdrage van € 50,=. De meeste cursussen gaan ook door in de corona-tijd. Iedereen die verder wil leren of vragen heeft kan bij het Taalpunt van de Bibliotheek AanZet terecht. Dit is vanwege corona alleen telefonische en via email bereikbaar: [email protected] en 088 - 242 50 50