Fraudebestrijding met algoritmes in Nissewaard

30 September 2020, 08:14 uur
Lokaal
mainImage
Nissewaard.nl

Sinds 2018 maakt Nissewaard gebruik van software van techbedrijf Totta Data Lab om de wettelijk verplichte opsporing van fraude met bijstandsuitkeringen te ondersteunen. In de oude werkwijze moest de gemeente handmatig grote hoeveelheden gegevens controleren van alle ruim 2.000 mensen met een uitkering. Het algoritme van Totta Data Lab analyseert al deze gegevens en wijst de gemeente waar de kans het grootst is op mogelijke fraude. Op deze manier bespaart de gemeente tijd en geld en hoeven inwoners niet meer jaarlijks naar het stadhuis met bankschriften en allerlei bewijzen om aan te tonen dat zij ook werkelijk recht hebben op hun uitkering.

Fraudebestrijding met algoritmes is vrij nieuw. En omdat algoritmes ingewikkeld zijn en voor de meeste mensen lastig te doorgronden, roept het gebruik hiervan vanzelfsprekend vragen op. Het maakt duidelijk dat het belangrijk is om als gemeente open en transparant te zijn over de digitale instrumenten die worden ingezet in de zoektocht naar onterecht gebruik van uitkeringen. Daarom zijn in augustus 4 documenten op de website van de gemeente gezet, die allemaal inzicht bieden in de werking van algoritmes bij fraudebestrijding. Deze documenten zijn te vinden op www.nissewaard.nl/privacyverklaring. Onder het kopje ‘specifieke privacyverklaringen’, staan de documenten over uitkering en uitvoering Participatiewet:
• een verklaring van de onafhankelijke Functionaris Gegevensbescherming, die toeziet
op naleving van de privacywetgeving: Mr. Marjolein Hoff. Zij heeft gecontroleerd of
Nissewaard voldoet aan wetgeving in het gebruik van algoritmes.
• een infographic die feiten rondom Totta Data Lab op toegankelijke wijze
overzichtelijk maakt.
• een checklist van experts (juristen, Privacy Officer, Chief Information Security Officer
en Functionaris Gegevensbescherming) die inzichtelijk maakt of de gemeente
zorgvuldig omgaat met algoritmes en de gegevens van inwoners. Dit is de (de
zogenaamde Data Protection Impact Assessment (DPIA).
• technisch document van Totta Data Lab van de werking van het algoritme. Omdat
algoritmes van nature complex zijn is dit geen eenvoudige materie, maar het biedt
wel veel inzicht in hoe de gegevens worden verzameld en verwerkt.
Meer weten?

Heeft u na het doornemen van deze documenten nog vragen over het gebruik van algoritmes door de gemeente Nissewaard? Dan kunt u contact opnemen via [email protected].