Bij wooncomplex Tweespan en Vierspan in Rhoon is afgelopen woensdag op het innovatieve 3D-geprinte koraalrif, de Wall Reef, onthuld door een bewoonster, zo heeft Woonzorg Nederland donderdag bekend gemaakt.
Deze bijzondere gebeurtenis is gevierd met bewoners en andere betrokkenen. Het project is een samenwerking tussen seniorenhuisvester Woonzorg Nederland en Urban Reef, de ontwikkelaar van het koraalrif. Komend jaar wordt onderzocht wat de effecten zijn van de Wall Reef op het verkoelen van de omgeving, het opvangen van water en het bevorderen van biodiversiteit.
Innovatieve oplossing tegen hitte en wateroverlast
De Wall Reef is een sculptuur dat aan de buitengevel van het wooncomplex hangt. Het ontwerp heeft een drievoudige functie: het helpt oververhitting in stedelijke gebieden te verminderen, vangt regenwater op om wateroverlast te beperken en draagt bij aan een groenere omgeving door de biodiversiteit te stimuleren. Op het rif zullen mossen en algen groeien.
Lucien Palmboom, adviseur strategie en innovatie bij Woonzorg Nederland, licht toe: “Bij Woonzorg Nederland zetten we ons in om onze impact op klimaatverandering te reduceren en ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Hitte, wateroverlast en andere weersextremen komen steeds vaker voor. Met Urban Reef toetsen we een innovatieve oplossing die bij zowel hitte als wateroverlast uitkomst biedt en die ook nog eens goed is voor de biodiversiteit. Zeker in versteende stedelijke gebieden zien wij kansen voor Urban Reef. Het komende jaar monitoren we de duurzaamheidsimpact van het rif en hoe het door onze bewoners wordt ervaren.”
Ruimte voor natuur in de stad
Max Latour, oprichter en computational designer bij Urban Reef, benadrukt het belang van dit soort projecten: “Onze steden kunnen op warme dagen tot wel tien graden warmer zijn dan de natuurlijke omgeving. Dit komt omdat regenwater in de stad vaak snel wordt afgevoerd, terwijl in de natuur water wordt vastgehouden en door verdamping verkoeling biedt. De Wall Reef probeert dit natuurlijke proces terug te brengen in de stad en tegelijkertijd ruimte te bieden aan de natuur. Gevels, die een groot deel van het stedelijke oppervlak uitmaken, worden vaak onderbenut. Met deze pilot hopen we de effecten te meten en te onderzoeken hoe we dit op grotere schaal kunnen toepassen.”
Woonzorg Nederland is de grootste sociale seniorenhuisvester van Nederland.