Fairtradeweek in Albrandswaard

9 June 2022, 17:45 uur
Lokaal
mainImage

Van 7 tot en met 15 mei is de fairtradeweek geweest. Daar heeft de gemeente Albrandswaard in haar digitale duurzame nieuwsbrief op terug gekeken. Tijdens deze week vroeg de gemeente Albrandswaard aandacht voor de boeren en werknemers die het voedsel verbouwen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Hard werken voor een onredelijk laag loon
Momenteel is het zo, dat de werkomstandigheden van de boeren leiden tot een hard bestaan. Dit wordt versterkt, omdat ze té weinig geld krijgen voor hun producten. Fairtrade staat voor eerlijke handel, werken voor een eerlijk inkomen. Het is een duurzame vorm van handel, omdat de lokale bevolking door de eerlijke lonen een echte kans krijgt op een beter leven. Met de extra inkomsten worden scholen gebouwd, waterputten geslagen en geïnvesteerd in sanitaire- en medische voorzieningen. 

Fair trade is goed voor het milieu
Volgens boeren is klimaatverandering een van de grootste bedreigingen. Miljoenen boeren over de hele wereld die afhankelijk zijn van de landbouw voor hun levensonderhoud krijgen het meest te verduren. Ironisch genoeg dragen zij het minst bij aan het probleem. Fairtradeproducten zijn duurzaam, dit betekent dat op een verantwoorde manier wordt omgegaan met het milieu. Hieronder geven ze een paar voorbeelden:

- Fairtrade Nederland verbiedt het gebruik van bepaalde pesticiden die schadelijk zijn voor het milieu en moedigt boeren aan hun gebruik van pesticiden te verminderen.
- Sommige fairtradecoöperaties geven hun premie uit aan het herbebossen van bepaalde gebieden. Hierdoor ontstaat er geen bodemerosie.
- Andere coöperaties geven hun premie uit aan het beschermen van bedreigde schildpadeieren. Het geld wordt ingestoken in patrouilles langs het strand tijdens het broedseizoen. 

Fair trade in Albrandswaard
"Samen maken we daarmee de wereld eerlijk(er), zo maken wij zichtbaar dat we met elkaar zijn verbonden," laat de organisatie weten over de Fairtradeweek. "Fairtradeproducten maken het verschil tussen overleven en zelfredzaamheid. Voor de gemeente Albrandswaard is fair trade ook belangrijk. Zo is de koffie en thee die in ons gemeentehuis wordt geschonken, 100% fair trade. Momenteel zijn wij geen fairtradegemeente, maar dat willen we wel zijn. Hiervoor is om te beginnen een kerngroep van Albrandswaardse inwoners en ondernemers nodig. Op dit moment zoeken we leden voor de kerngroep," laat de gemeente weten. Wil je aansluiten bij zo’n groep, stuur dan een mail naar [email protected].

Wat kun jij doen?
Wat kun je nog meer doen, let op het fairtradelogo als je boodschappen doet. Bezoek bijvoorbeeld eens een wereldwinkel, deze producten zijn 100% fair trade. Met elke aankoop krijgt een kleine regionale producent in Azië, Afrika en Zuid-Amerika de kans op een beter leven.