CvdK Jaap Smit (Zuid-Holland): laat kinderboeken 'zwerven'

4 March 2021, 20:45 uur
Lokaal
mainImage

Commissaris van de Koning Jaap Smit kreeg vandaag op het provinciehuis in Den Haag in het kader van de Kinderzwerfboek Provincie Estafette bezoek van Annechien en Robbert, KindAmbassadeurs van Kinderzwerfboek. Smit vindt dat alle kinderen leuke boeken moeten kunnen lezen. Hij riep vandaag, samen met Annechien en Robbert, iedereen in Zuid-Holland op om ook in de kast te kijken en boeken uit zwerven te sturen. Smit: “Zwerfvuil of zwerfafval, daar hou ik niet van. Maar van zwerfboeken wel! Dus als je thuis boeken in de kast hebt staan die je graag met anderen wilt delen, laat ze zwerven, van de provincie Zuid-Holland naar alle windstreken en terug.”

Kinderzwerfboek Provincie Estafette

Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, is in april 2019 de Provincie Estafette gestart in Drenthe. Gedurende drie jaar bezoekt Kinderzwerfboek alle provincies. Elke commissaris van de Koning roept iedereen in de provincie op om boeken uit zwerven te sturen.  Jaap Smit kreeg een boek van zijn collega in Noord-Holland en heeft op zijn beurt vandaag het spreekwoordelijke “stokje/kinderboekje” overgedragen aan zijn collega in Utrecht, commissaris van de Koning Hans Oosters.

Leeskilometers maken

Volgens de Leesmonitor loopt 24% van de Nederlandse 15-jarigen het risico om laaggeletterd te worden. Eén van de oorzaken van een taalachterstand bij kinderen is dat ze onvoldoende lezen. In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Leeskilometers maken is ontzettend belangrijk. Kinderen die 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Boeken lezen zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. En dat vergroot de kans op een goede toekomst aanzienlijk. Kinderzwerfboek ontving daarom een bijdrage van de VriendenLoterij zodat meer kinderen leuke boeken kunnen lezen.

Oproep: laat ook boeken zwerven!

Doe mee en laat je kinderboeken zwerven op een zelfgekozen plek of in een van de 965 KinderzwerfboekStations in de provincie Zuid-Holland. Je kan hier een leuk boek uitzoeken om zelf te lezen. Ook kan je hier jouw gelezen boeken brengen zodat een ander kind ze kan lezen. Plak dan eerst een zwerfsticker op de boeken. Kijk voor het aanvragen van stickers of het zoeken van een Station op www.kinderzwerfboek.nl.