Burgemeester reikt postuum Mobilisatie-Oorlogskruis uit

5 May 2021, 16:24 uur
Lokaal
mainImage

Burgemeester Jolanda de Witte reikte op Bevrijdingsdag 5 mei postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis uit aan de heer Cornelis Lodder. Zijn dochter Liena Blok-Lodder nam de onderscheiding in ontvangst. 

Het ministerie van Defensie heeft de aanvraag daartoe van Lodders achterkleinzoon, Joep Andeweg uit Rhoon, goedgekeurd. Het Kruis heeft betrekking op de zware oorlogsjaren 1939-1945 en kan worden uitgereikt aan iedereen die voldoet aan de diensttijdcriteria van het Mobilisatie-Oorlogskruis: tenminste zes maanden in werkelijke dienst in het tijdvak na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940. De heer Lodder, geboren op 21 september 1917 en ruim 47 jaar geleden overleden, heeft tussen maart 1937 en april 1939 zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine In Willemsoord en Amsterdam doorgebracht. Op 29 augustus 1939 gaf hij gehoor aan de oproep tot Algemene Mobilisatie in Nederland. Op 12 juli 1940 ging hij definitief met groot verlof.

Symboliek

In de vormgeving van het Mobilisatie-Oorlogskruis is de militaire inzet tegen de bezetters van het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden tijdens de Tweede Wereldoorlog tot uitdrukking gebracht. Het bijbehorende lint heeft de kleuren paars en oranje. Paars is de liturgische kleur van de rouw, waarmee de donkere periode van oorlog en bezetting wordt gesymboliseerd, terwijl het oranje de trouw aan en de verbondenheid met het Huis van Oranje aanduidt.

Stormdolken

Het versiersel bestaat uit een vierarmig bronzen kruis. Tussen de armen van het kruis bevinden zich diagonaalsgewijs gekruist twee stormdolken met de punten naar boven gericht. Op deze dolken rust een helm, omgeven met een lauwerkrans. De stormdolk was bij alle krijgsmachtdelen in gebruik, de helm wordt door alle krijgsmachtsdelen gedragen. De lauwertak is een teken van eer. De achterkant van het kruis draagt de tekst ‘Den Vaderlant  ghetrouwe’.