Avondwandeling door het Waalbos op 9 april

31 March 2024, 18:17 uur
Lokaal
mainImage

Dinsdagavond 9 april organiseert Stichting Natuurbeheer Waalbos de eerste avondwandeling van dit jaar door het Waalbos.

Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en werkt samen met Staatsbosbeheer aan de natuurwaarden in het Waalbos zodat het interessant natuurgebied wordt waar iedereen van kan genieten. De Stichting richt zich met name op specifiek beheer om het gebied aantrekkelijker te maken. Zo is er een oeverzwaluwwand, een ooievaarspaal en een torenvalkkast geplaatst en is een hoop grond aangebracht voor de ijsvogel, zodat ie daar zijn nest kan graven. Ook is er een kabouterpad gemaakt voor de kleintjes.

De lente is begonnen. De weidevogels hebben hun plekje gevonden en verdedigen dat te vuur en te zwaard tegen rovers, vooral kraaien. Ook de andere zangvogels zijn bijna allemaal weer terug en bezig een nieuwe partner te vinden. Dat doen de mannetjes door op een hoog struikje binnen het territorium wat ze hebben bezet, uitbunding te zingen. Sommige hebben al een partner en zijn bezig met de bouw van een nestje. De planten schieten ook de grond uit en de eerste voorjaarbloeiers, als klein hoefblad en speenkruid, zijn al bijna allemaal weer uitgebloeid. En de vleermuizen vliegen ook al weer en we zullen ook een batdetector meenemen om de vleermuisgeluiden hoorbaar te maken. Vleermuizen zijn heel waardevol in bestrijding van muggen, ze vangen op een avond een kwart tot de helft van hun lichaamsgewicht (5-8 gram) aan insecten. Op een warme avond kan een vleermuis wel dus wel 3000 muggen, motjes en kevers vangen. Een groep vleermuizen eet in de zomer dus tientallen kilo’s insecten op. Om de vleermuizen te helpen heeft de stichting nu ook een aantal nestkasten voor de vleermuis opgehangen.

Deze wandeling is de eerste van het seizoen. De andere avondwandelingen zijn op: 30 april, 4 juni, 16 juli en 3 september. Op 20 april is er ook een vroege vogelexcursie in het Waalbos (7.00 uur). Voor meer informatie zie de website.

De wandeling start om 19.00 uur vanaf het parkeerterrein bij Ross Lovell, ingang naast Waalweg 3, maximaal 20 deelnemers. Deelname is gratis, donatie welkom (zie website of stuur een mail). Rond 21.00 uur zijn we weer terug. Wel graag even aanmelden via [email protected].