Veiligheid en een veilig gevoel zijn de belangrijkste elementen van een prettig leven. Dit staat dan ook hoog op de agenda van burgemeester Jolanda de Witte. “Veiligheid is iets waar we samen aan werken met alle inwoners en ondernemers van Albrandswaard. Dit jaar houden we drie gratis events voor ondernemers, kinderen en volwassenen om de bewustwording van (cyber)criminaliteit en de gevolgen hiervan te vergroten.”
De burgemeester doelt op drie online bijeenkomsten. De eerste is een online talkshow op 1 april van 10.00 tot 11.00 uur voor ondernemers, over cybercrime met televisiemaker Kees van der Spek als tafelvoorzitter. Tafelgasten zijn een ethisch hacker, slachtoffer, advocaat en de politie. Ondernemers kunnen cyber buddy’s (ondernemende studenten) hun computernetwerk laten doorlichten om cybercrime te voorkomen. Aanmelden voor deze talkshow kan via deze link: https://nl.surveymonkey.com/r/cybertalkshow_1april2021.
Digitale fraude
Later in april organiseert de gemeente Albrandswaard een digitale Teams-bijeenkomst over cybercrime voor inwoners. De gemeente wil heel laagdrempelig in gesprek over digitale fraude. Mensen kunnen hun verhaal, zorgen en eventueel eigen ervaringen vertellen. “We laten zien dat ook in Albrandswaard deze digitale fraude veel voorkomt en geven informatie over wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van whatsapp fraude en marktplaatsfraude. Begin april maken we hierover meer bekend,” vertelt de burgemeester. Gespreksdeelnemers zijn de burgemeester en een (cyber)expert van de politie die uitlegt hoe het staat met de fraude in Albrandswaard en die tips kan geven om te voorkomen dat je slachtoffer wordt hiervan.
Game HackShield
In september 2021 is de start van het Project HackShield cyberagents, bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar en hun ouders en/of grootouders. HackShield laat kinderen deelnemen aan een game die is ontwikkeld als educatief programma. Burgemeester De Witte: “Het goede aan deze game is dat de kinderen geen toeschouwer zijn, maar juist als held actief meespelen in het verhaal. Tijdens het spelen van de game gaan ze in gesprek met hackers en experts om samen oplossingen te vinden voor problemen zoals cyberpesten, online privacy, digitale veiligheid en datalekken. De kinderen kunnen zich aansluiten bij de community, zodat ze ook leren zorgen voor elkaar.”
Weerbaar tegen cybercriminaliteit
Met de drie events wil de gemeente Albrandswaard bereiken dat ondernemers en inwoners van alle leeftijden cybercriminaliteit herkennen en zich hiertegen weerbaar maken. “Zodra we deze vorm van criminaliteit herkennen kunnen we er ook melding van maken en kunnen de gemeente en politie er effectiever tegen optreden. Zo werken we samen aan een veiligere samenleving.”