Albrandswaard gaat kinderdebatten organiseren

14 October 2023, 15:01 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad

De gemeente Albrandswaard gaat definitief kinderdebatten organiseren, zodat de jeugd inspraak en invloed krijgt op gemeentebeleid. Het instellen van een kinderraad wordt op een later moment nader bekeken, zo laat het college van burgemeester en wethouders weten in een recente informatiebrief aan de gemeenteraad. Daarmee komt het college voorlopig deel tegemoet aan een motie van afgelopen februari, waarin dit feit aan de kaak werd gesteld.

"In de afgelopen maanden heeft er een oriëntatie plaatsgevonden van verschillende varianten van een kinderraad. Er is gesproken met andere gemeenten die een kinderraad hebben, scholen, betrokken partners en een bureau dat zich heeft gespecialiseerd in dit thema", zo laat zij weten. Op basis van de gesprekken en de oriëntatieronde zijn de volgende vormen van kinderparticipatie naar voren gekomen als mogelijkheden: het mogelijk instellen van een kinderraad. De kinderraad komt daarna frequent bijeen en vertelt het gemeentebestuur wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn. Hierbij gaan zij het gesprek aan met andere kinderen over democratie, politiek, participatie, de gemeente en hun eigen rechten, twee keer per jaar een kinderdebat organiseren. Hiermee maken de kinderen op een leerzame wijze kennis met maatschappelijke vraagstukken. Ook draagt het bij aan overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren, er zal een spelmiddag georganiseerd worden, zodat kinderen op een creatieve en/of sportieve manier kennis kunnen maken met maatschappelijke vraagstukken en er volgt een 'limonadegesprek' met de gemeente waar kinderen in een informele sfeer de ruimte hebben om hun vragen te stellen of hun ideeën kenbaar te maken aan de gemeente."

Al deze mogelijkheden zijn aan aanvulling op de al vormen van kinderparticipatie in de gemeente zelf. "In Albrandswaard kennen wij al een aantal vormen van kinderparticipatie. Het gehele jaar door krijgen kinderen de mogelijkheid om hun stem te geven. Dit doen zij middels deelname aan democracity, deelname aan burgermeestersontbijt, zich kandidaat te stellen voor de functie van de kinderburgemeester, via de kinderburgemeester hun ideeën/ stem kenbaar te maken en enquêtes in te vullen over hun ideale ‘speelomgeving’. Aanvullend op deze bestaande vormen kunnen we één van de bovengenoemde vormen toepassen om een stevige(r) basis te bieden voor kinderparticipatie in Albrandswaard." Dit sluit mooi aan bij de doelen die Albrandswaard met de bestaande vormen voor ogen heeft, denk onder andere aan het stimuleren van actief burgerschap bij kinderen en kinderen zich verantwoordelijk laten voelen voor hun eigen leefomgeving. "Actieve, betrokken kinderen die iets willen betekenen, zijn van grote waarde voor een gemeente. Kinderen kijken met een andere blik naar hun omgeving en komen met verrassende ideeën en visies op diverse vraagstukken. Wanneer hier actief naar geluisterd wordt, kan dit leiden tot beter beleid en daarmee tot betere resultaten. Het actief meedenken en meedoen leidt tot maatschappelijke betrokkenheid waarin kinderen een belangrijke bijdrage leveren aan hun leefomgeving en diverse maatschappelijke thema’s."

Concreet
Het college is voornemens om aanvullend op de bestaande vormen van kinderparticipatie ook twee keer per jaar een kinderdebat te organiseren en zo de participatie verder te ontwikkelen. Het instellen van een kinderraad vergt een forse financiële en ambtelijke investering en deze mogelijkheid zou het college opnieuw willen bekijken na vorming van de nieuwe ambtelijke organisatie.