Albrandswaard gaat inzetten op integrale aanpak jeugdoverlast

20 July 2024, 11:10 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad

De gemeente Albrandswaard gaat zich de komende tijd inzetten voor een meer integrale aanpak van de jeugdoverlast in haar gemeente. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten via een raadsinformatiebrief.

Het college anticipeert hiermee op de toename van jeugdoverlast in 2023. Denk hierbij onder andere aan de overlast die plaats vond tijdens oud en nieuw. “De afgelopen jaren zijn diverse acties, maatregelen en overlegstructuren ingezet om jeugdoverlast te voorkomen, beperken of verhelpen. Ondanks alle inzet is in 2023 een toename te zien van 210% op meldingen van jeugdoverlast”, licht zij toe. “De toename van de overlast en de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling hebben geleid tot twee samenscholingsverboden voor de duur van één jaar in de gemeente (in Portland en Poortugaal). Er is dus aanleiding om de aanpak van onze gemeente te verstevigen.”

Overlast

Jongeren die op straat hangen: het is van alle tijden en het speelt in alle gemeenten. “Het is dan ook niet vreemd dat ook in Albrandswaard groepjes jongeren op straat worden gezien. Over het algemeen veroorzaken deze jongeren weinig problemen. Echter, in een aantal gevallen ervaren buurtbewoners wel overlast van deze groepen jongeren”, legt het college uit. “Doordat jongeren luidruchtig kunnen zijn, afval achterlaten op straat, rond racen op scooters, baldadig en soms zelfs brutaal zijn veroorzaken zij overlast voor de  directe omgeving. Omdat het aantal meldingen van overlast ondanks alle inzet in 2023 is gestegen, is als aanvulling op de aanpak die er nu al ligt, een integrale aanpak jeugdoverlast opgesteld. “

Integrale aanpak

Het college heeft duidelijke doelen gesteld bij het nieuwe plan van aanpak. Het voornaamste doel is helder: het verminderen en voorkomen van criminaliteit. ‘Maar ook een sterker veiligheidsbeeld voor de regio Rotterdam, het bieden van perspectief, het verbeteren van het veiligheidsgevoel voor een ieder, voorkomen dat andere jongeren hierin vervallen en sneller inzetten op een persoonsgerichte aanpak’ geeft het college aan in haar raadsinformatiebrief. Hoe dit er exact uitziet, is daarin duidelijker beschreven. “De komende periode geven we prioriteit aan het opzetten van een persoonsgerichte aanpak, gevolgd door het opstellen van een groepsaanpak. Medio 2025 zal worden geëvalueerd hoe de uitrol van deze aanpak verloopt en welke vervolgstappen gezet kunnen worden.” Mocht deze aanpak financiële gevolgen hebben komt zij hier bij de gemeenteraad op terug.