Het aantal brandmeldingen in Nederland is dit jaar met 25% gestegen. Ten opzichte van voorgaande jaren zijn er tijdens de coronacrisis meer meldingen van kleine branden geweest bij de brandweer. Waar er normaal gesproken rond de 440 meldingen per maand zijn, ligt dit aantal in 2020 op 550 meldingen per maand. Een flinke toename dus. Hoe kan dit? En wat als er brandschade is, wordt dit dan door de verzekering gedekt? Pricewise deed zo tegen het einde van het jaar een gericht onderzoek hiernaar.
Corona mogelijk indirecte oorzaak toename woningbranden
De coronacrisis lijkt indirect de oorzaak te zijn van de toename in het aantal woningbranden. Het advies van minister-president Rutte is duidelijk: blijf zoveel mogelijk thuis. Thuiswerken is dan ook de norm geworden. De kans is groot dat er een verband is tussen het massaal thuiswerken en de stijging in het aantal meldingen van woningbranden.
Meer oververhitte apparaten op het stroomnet
Doordat veel mensen thuiswerken, zijn er thuis meer apparaten aangesloten. Denk aan de laptop, extra schermen, mobiele (werk)telefoon en het koffiezetapparaat. Er wordt in huis meer elektronica (en energie) gebruikt. De apparaten die aan staan, kunnen oververhit raken. Komen deze, na lange tijd, in aanraking met brandbare materialen, zoals bijvoorbeeld papier? Dan kan er een gevaarlijke situatie ontstaan.
Haardvuur met 38% oorzaak nummer één
Nu heel Nederland meer thuiswerkt, is het aannemelijk dat er ook meer branden ontstaan door menselijk handelen. Uit cijfers van een onderzoek uit 2015/2016 van de Brandweer blijkt dat stoken (haardvuur) met 38% de nummer één oorzaak is van woningbranden. Een apparaat, zoals een wasdroger, dat zelf in de brand vliegt door het niet (vaak genoeg) schoonmaken van de filters staat daarbij op plek twee (13%). Net zo gevaarlijk is koken (ook 13%), waarbij brand bijvoorbeeld kan ontstaan doordat de vlam in de pan vliegt. Nu we meer thuis zijn, is het niet onwaarschijnlijk dat het aantal branden met deze oorzaken zal toenemen.
Kluskoorts en menselijke fouten
Naast de toename in het aantal mensen dat thuiswerkt, is er de afgelopen maanden ook flinke sprake van kluskoorts. De tijd die men ‘over’ heeft door de mindere reistijd en sociale beperkingen, wordt massaal gebruikt voor het verbouwen en het opknappen van het huis. Sommige klussen verhogen de kans op woningbrand, zoals wanneer er wordt gelast in de buurt van niet-hittebestendig materiaal. Er zijn dit jaar dan ook veel berichten over woningbranden die veroorzaakt zijn doordat men zelf in huis aan de slag is gegaan.
Statistieken woningbranden 2019-2020
In januari en februari 2020 was het aantal woningbranden ongeveer gelijk aan die maanden van het jaar daarvoor. Opvallend is dat er een grote piek is in maart 2020 – het moment waarop de coronamaatregelen in ons land ingingen – en dat het aantal woningbranden in juni 2020 weer daalde. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat kantoren en de horeca weer open gingen en mensen dus ook minder thuis waren. De cijfers over het aantal woningbranden ging daarna weer wat omhoog, maar daalde in september en oktober weer. Toch bleef dit aantal nog altijd hoger dan in 2019. Kijk voor alle ins en outs via https://bit.ly/2LXsqfN.